Hösten är här…

Idag är det riktigt höstligt ute med regn i luften. Alltså en perfekt dag att, efter en fantastisk sommar, ägna sig lite åt mynt.

Förra söndagen vid den här tiden pågick MISAB auktionen för fullt. Trots att många menade att auktion 5 var tunnare än tidigare auktioner blev omsättningen närmare 6 mkr. Detta ger ett snitt på 4000/lot vilket helt är i nivå med förra auktionen. Fem objekt passerade eller tangerade 100.000 provision inkluderat: 33 1/3 riksdaler banco 1857, ½ daler 1568, ½ daler 1576, Medaljen 1644 slagen till minne av drottningens trontillträde och slaget vid Femern samt Taler (Hessen-Kassel) 1733.

Den anskrämliga riksdalern 1814 som jag köpte visade sig senare vara SM12. Ett mynt troligen präglat efter den 14 november 1814 då svensk-norska unionen formellt stadfästes genom revision av den norska grundlagen. Kungen har alltså titeln SV(eriges) NORR(ges), GÖTH(ers) OCH V(endels) KONUNG och myntet är dessutom R märk i SM-boken. Myntet har nu i mina ögon blivit betydligt intressantare än vad jag tyckte förra söndagen.

Förfalskning har alltid varit ett gissel för samlare. På Tradera såldes i går en daler (1549). Visserligen ett ”äkta Vas(d)a”-mynt, men inte ett från 1549 (XR betecknad i SM-boken). Oldenburg hade den men året fanns inte med i Ekströms eller Schmitz samlingar och är inte heller med i boken över Haganders mynt. Troligen är det en daler 1545 där 5:an i årtalet omgraverats för att likna en 9:a. Flera namnkunniga numismatiker har kontaktat såväl säljare som Tradera, dock utan resultat. Säljaren gjorde visserligen vissa kompletteringar av säljbeskrivningen i försök att friskriva sig? Bl.a. att objektet ”är garanterat en äkta vasda daler”, ”nian blivit lite svag” och ”hänvisning till bilden”. Slutpriset för myntet blev nästan 30.000. En äkta Svartsjödaler 1549 hade säkert kostat nästan det tiodubbla. En tidig Vasa-daler med åverkan brukar väl kosta max 5.000…

Nästa onsdag (28 september) säljs Hagander del 2 i Osnabrück!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *