Gripsholms slotts porträttsamling

Den gångna helgen hade SNF årsmöte i Mariefred och föreningen besökte bl.a. Gripsholms slott. De flesta av våra regenter finns porträtterade på slottet, de flesta målningarna är dessutom välkända. Det ger en extra känsla att sitta i rikssalen på slottet och lyssna på Hemmingssons föredrag om myntningen 1598 samtidigt som salen är fylld av målningar av den tidens europeiska regenter och att dessutom ha självaste Sigismund i blickfånget! …och känner du igen Christina-porträttet nedan?

När man tittar närmare på porträttet är det inte svårt att avslöja vad som inspirerade till Drottning Christinas Sala-riksdalrar (1639-1641). Jacob Heinrich Elbfas målning av en 8-årig (!) drottning har nog inte bara inspirerat gravören, troligen har målningen tjänat som förlaga för porträttet på mynten. Såg även en tavla som tjänat som förebild för en Spelpenning 1750, Hönstavlan av Johan Pasch 1747.

Under rundvandringen dök också två numismatiska kändisar upp. En målningen av en av den svenska numismatikens pionjärer, Johannes Loccenius (1598-1677) och en av Nils Keder (1659-1735).

Naturligtvis finns det säkert fler numismatiska kändisar avbildade på Gripsholm och många av tavlorna har säkert varit förebilder för såväl mynt som medaljer. För den som vill veta mer är bara att åka till Mariefred och utforska området!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *