Makalös !?!

Köpte i somras en tysk tidskrift från 1733 innehållande bl.a. en bild på en Christina medalj från 1665, dvs. präglad många år efter det att hon abdikerat. Jag funderade inte så mycket mer på tidskriften utan ramade in den och satte den på väggen i ”myntrummet” tillsammans med några äldre svenska (mynt-)plakat.

Fick anledning att ånyo titta i tidskriften när Misabs katalog anlände för några veckor sedan. Som #1123 säljs en likadan medalj som den som avbildas i tidskriften. Objektsbeskrivningen lyder ” Makalös med Fågel Fenix. Av G. F. Travani. Vackert gjuten i brons 1665 i Rom. HK 104. 68,09 g. S.”. Döm av min förvåning när den för mig tidigare okända medaljen sedan dyker upp för tredje gången inom loppet av mindre än en månad. Ett besök hos en släkting i Uppsala som hade haft vänligheten att spara förra helgens Uppsala Nya Tidning (UNT) med ett längre reportage från Uppsala Myntkabinett . I reportaget återfinns medaljen på nytt och dessutom med en intressant text. Det står inte ”MAKALÖS” på medaljen något som både jag och den som skrivit texten i Misab-katalogen trott. Det står ”MAKELÖS” vilket är en anspelning på att drottning Christina förblev ogift (observera också manshuvudet i hjälmen!). Alltså en föregångare till den nyligen uppmärksammade enkronan på vilken vår nuvarande kung smädas. Medaljen är präglad/gjuten 1665, men redan från början av 1500 talet finns ett mynt där kungen smädas, STEN SURE (Misab 1:313). Men den smädelsen beror nog liksom Christina ören med texten CHRITINA och CHRISTNA mer på slarv eller att gravören inte varit skrivkunnig. För om något, så borde väl regentens namn stavas rätt?

Idag anlände katalogen till Hagander 4 i brevlådan, nu finns alltså något att “bläddra” i. Bland många bra mynt kommer en riktig kvalitetsraritet att säljas. #7290 ett praktexemplar av 1 Ör SM 1759 med mycket, mycket rött kvar. Slanten blir inte sämre av att det är den svåra typen med de stora sveakronorna som användes på dubbelslantarna!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *