En medalj till, den sista…

Förra inlägget handlade om Elfsborgs välförtjänta SM-guld. Ska man tro sportchefen i Elfsborg så kommer detta guld att följas av många fler de kommande åren, inte mindre än tio är hans segerrusiga bedömning!!!

Nu får det bli ytterligare ett medaljinlägg. Denna gång SNF:s medalj med årtalet 1973 (SNF52). Året som föreningen fyllde 100 men också året då SNF fick en ny beskyddare. Gustaf VI Adolf dog i september och efterträddes av vår nuvarande kung, Carl XVI Gustaf. Det senare uppmärksammades med en Tronskiftes medalj med en upplaga på hela 2500 bronsexemplar. Präglingsår för medaljen är 1975. Värdet på denna trevliga medalj är idag lågt, ofta så lågt att portot för att få den hemskickad är högre än själva inköpspriset…

Som många medaljer är även denna försedd med randskrift ”SVENSKA NUMISMATISKA FÖRENINGENS HÖGE BESKYDDARE, SPORRONG, xxxx – 2500”.

Randskrift på mynt behandlas sällan. 1/8 riksdaler specie 1830 är ett trevligt undantag, där finns flera svåra varianter. Jag tror inte att randpräglingsverktygen höll mycket längre än stamparna. Det borde alltså finnas flera spännande oupptäckta varianter på randskrift. Olika typsnitt, felstavningar etc. Varianter på randpräglingar kanske är ett kommande samlarområde, området känns idag relativt outforskat ! (vissa utländska auktionsbolag har i sina auktionsbeskrivningar förutom åt- och frånsida valt att även avbilda randen!)

Åter till SNF medaljen. Den har som alla de andra 2500 medaljerna som präglades ett ordningsnummer, ovan markerat xxxx. Var de först präglade medaljerna, de med ordningsnummer 0001, 0002, 0003 osv befinner sig vet jag inte. En kanske inte allt för djärv gissning är att dessa idag finns hos den höge beskyddaren eller som referensexemplar på KMK och SNF.

En retorisk fråga blir då, vart tog den sist präglade medaljen vägen? Randskrifter är som sagt intressanta. När jag härom veckan tittade på randskriften på ett urval av mina egna mynt och medaljer kunde jag konstatera att just mitt exemplar av tronskiftesmedaljen var den sista, nummer 2500 – 2500!

Om nu inte medaljen har något ekonomiskt värde så fick den i alla fall för mig ett kuriosa värde.

– Vrid och vänd på dina mynt och medaljer, det kan finnas mycket att upptäcka!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *