Riktigt gamla mynt!

Vi myntsamlare är bortskämda vad gäller gamla objekt. Frimärkssamlarna får nöja sig med svenska märken efter 1855 om inte intresset är förfilateli. Vi som samlar svenska mynt kan samla Olof Skötkonung och framåt med början på 1000-talet! Om vi intresserar oss för utländska mynt kan vi gå ytterligare över 1500 år tillbaks i tiden. De lydiska kungarna i mindre Asien präglade mynt redan på 600-talet före Kristus.

Ett objekt som är 100 år betecknas som antikt. Jag får många frågor om mynt via mail. Oftast med texten jag har ärvt ”jätte”-gamla mynt, vad är värdet? Mynten kan vara allt från 60-talet och bakåt. Vad som anses gammalt varierar alltså. Visar man mynt för vänner och bekanta har många svårt att förstå hur man kan äga 1700-tals mynt. ”-De måste vara hur värdefulla som helst”. När man talar om dess verkliga värde, ibland bara några tior, möts man av förvånade blickar. ”-Går det verkligen att köpa 1700-tals mynt? ”. Tror att några faktisk blivit myntsamlare i mindre skala bara för att få äga ett antikt objekt! Vi myntsamlare är bortskämda med ålder…

Jag har också haft några romerska mynt i samlingen för att riktigt imponera på icke myntsamlande vänner (!) Köpte för några år sedan dessutom ett ännu ”äldre” mynt, ett grekiskt… Trots att jag inte kan något om grekiska mynt kändes myntet redan från början fel. Några år senare fick jag svaret, det var en förfalskning jag köpt. Har sedan dess på olika auktionssiter sett minst en handfull ”stampidentiska” exemplar… Jag måste erkänna att jag efter det köpet trots ett stort numismatiskt intresse varit mycket skeptisk till antika mynt. Ett tydligt exempel på hur otyget med förfalskningar kan förstöra ett intresse.

Nu har jag ända köpt ett gammalt mynt. Den här gången förhoppningsvis äkta… Inte för att jag samlar dessa, utan mer för känslan att äga ett riktigt antikt mynt. För under 500-lappen går det faktisk att köpa små 2500-åriga mynt! I mitt fall en liten grekisk 1/12 stater från 5-600 talet före Kristus, vikt drygt 1 gram och diameter runt 10 mm.

Någon penning från Olof Skötekonung äger jag inte. Men det är bara en tidsfråga. Naturligtvis måste jag någon gång ha Sveriges äldsta mynt i samlingen, även om jag inte direkt samlar vikingatid eller medeltid.

För den som är intresserad av ”antika” Kalle Anka tidningar ligger just nu några bättre exemplar ute på Tradera eller vad sägs om nummer 1-1948 med utropspris 250.000 kronor…

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *