FriMynt 2013

Så har en av årets numismatiska höjdpunkter klarats av. Jag var länge i ”valet och kvalet” om jag skulle åka de 125 milen tur-och-retur till Helsingborg. Men i början av veckan bestämde jag mig, inte får man missa FriMynt! Lyckades även hitta ett annat evenemang som tilltalade övriga familjen. I torsdags kväll bar det av söderut och i lördags morse avverkade jag de sista 20 milen ner mot Helsingborg. FriMynt är ett säkert vårtecken och ofta har det varit riktigt varmt i Helsingborg, dock inte i år trots strålande sol. Det var faktiskt varmare på den norra sidan av Hallandsåsen, vilket är ovanligt.

Jag tror att förra årets publiksiffra slogs. De första timmarna var det riktigt tjockt med folk på Idrottens Hus och det gällde att ha ”vassa armbågar” om man skulle komma fram till ett bord och en stol fick man nästan ”slåss om”! På eftermiddagen blev det som vanligt lite lugnare. Jag föredrar eftermiddagen då det finns mer tid att studera utbjudna objekt, även om de bästa fynden då redan är sålda, eller är det så? Genom åren tror jag faktiskt att jag gjort de bästa köpen sent på dagen när den värsta hysterin lagt sig.

Vid tvåtiden hade det lugnat ned sig i mässhallen…

Utbudet var riktigt bra denna gång men prisnivån hög. Jag fick en liten känsla av att omsättningen trots bra utbud inte var rekordartad? Kanske har jag fel men det var fler som antydde det.

För egen del blev det ganska magert, det blev väl en handfull objekt varav två till typsamlingen och de andra trevliga varianter.

Jag skrev det häromdagen ”se så många mynt som möjligt”! Jag har ett tag varit på jakt efter ett halvsvårt mynt. Jag har budad på det ett antal gånger utan framgång de senaste åren. Naturligtvis hade jag ögonen öppna även i Helsingborg. Jag såg nog tre fyra exemplar de flesta tyvärr i relativt låg kvalitet eller med en alldeles för hög (?) prislapp och något köp blev det inte på mässan. Summa-summarum… jag fick ett bra underlag till min limit nästa gång myntet bjuds ut på auktion. Det är lite det jag menar med ”att se så många mynt som möjligt”. Du får kunskap om prisbild, kvaliteteten på tillgängliga mynt och mycket mer. Det är inte alltid aktuella värderingsböcker ligger helt rätt, varken vad gäller prisbild eller sällsynthetsgrad. Om jag minns rätt, var majoriteten av de utbjudna exemplar av den svåraste (?) varianten…

Väl hemma hade auktionskatalogen till Skånes auktionsverk anlänt. En liten katalog i det ovanliga auktionskatalog formatet A6.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *