Ingemars Myntsida 15 år !!!

Oj vad tiden går, barnen börjar bli stora och det ”lilla” hår som finns kvar grått…

I slutet av 1997 fick jag möjlighet att via arbetsgivaren köpa en ”hem-dator”. På den tiden var datorer dyra men många arbetsgivare och fackföreningar erbjöd anställda och medlemmar att hyr-köpa datorer med en avbetalningstid på 2-3 år. Hyran-köpet var dessutom skattesubventionerat, en möjlighet som försvann vid regeringsskiftet 2006 (jag jobbade då nära Finansdepartementet och minns (de enda) protesterna när Anders Borg levererade den ”nådiga luntan” för första gången). Med hyr-köpet följde också ett internetabonnemang (mitt första) och ett modem som kopplades upp mot en slö telefonlinje. Modemet blockerade telefonen för in- och utgående trafik. Eftersom mobiltelefonanvändningen ännu var i sin vagga (åtminstone vad gäller privata abonnemang) var familjen under mina tidiga internet-sessioner helt avstängda från omvärlden…

1997/98 var egen hemsida högsta mode och naturligtvis skulle jag också ha en egen hemsida. Jag köpte några böcker om html-kodning och i slutet av 1997 var den första hemsidan ett faktum. Tror att den sidan innehöll en presentation av mig själv samt en uppräkning av några olika intressen ”skulle väl idag i det närmaste betraktas som en kontaktannons…”. Vad hemsidan i övrigt skulle innehålla rådde det stor osäkerhet om.

När jag gjorde sökningar på AltaVista och Yahoo (1997/98 var inte ordet googling uppfunnet än mindre företaget Google…) innehöll sökningarna ofta ord som ”mynt”, ”coins” och ”numismatik”, tyvärr var träffarna få. De få träffarna jag fick lades upp i en länkförteckning. Efter att ha publicerat länkförteckningen + några mindre artiklar om mynt bestämde jag mig för att ta bort den personliga delen av hemsidan för att helt låta den ägnas åt ett av mina intressen, mynt och numismatik. Någon gång i månadsskiftet april/maj för 15 år sedan döpte jag om sidan till Ingemars Myntsida och sen dess har det fortsatt av bara farten!

Ett problem med de allra första versionerna av Ingemars Myntsida var att jag hade massa småartiklar som jag inte riktigt visste var jag skulle placera. Det kunde vara information om auktioner, egna funderingar m.m. För att råda bot på detta skapades i slutet av 1998 ett utrymme för att placera dessa mindre texter. En liten webblogg/ dagbok över vad som hände i mynt-Sverige, jag kallade utrymmet för Myntsidans e-zine och började ”blogga”. Efter drygt 10 år slutade jag uppdatera Myntsidans e-zine och flyttade då över allt till den blogg du just nu besöker!

Jag har ingen riktig bra överblick över hur många besök sidan haft. En uppskattning med den serverstatistik jag sparat är drygt 4 miljoner besökare, bloggen inkluderad. Besökarna har dessutom i genomsnitt surfat runt på mellan två till fem undersidor per besök. Antalet domäner som besökt sidan är över 150 med Sverige, USA och de nordiska länderna i topp. Men också ett antal udda domäner, små länder långt, långt från Svedala. Kanske var det den nye Påven, Franciskus, som för bara några veckor sedan surfade in som första besökare från domänen .va (Vatican City State)? Tror att jag fått mail från över 1/3 av alla dessa länder. Dagsrekordet på Ingemars Myntsida är nästan 1500 unika besökare, vilka surfade in på startsidan i samband med att Ingemars Myntsidan blev recenserad i en amerikansk tidskrift! 1999 fanns Ingemars Myntsida recenserad i Aftonbladet (med bild och allt) och samma år fick Ingemars Myntsida betyget 8/10 i Internet World och hamnade samtidigt på tidningens ”bäst just nu”-lista!

Hemsidan i all ära, men den mest positiva effekten av internet är att jag fick en nytändning i myntsamlandet. Efter en mycket aktiv period på 80-talet fanns intresset visserligen kvar men bedrevs på sparlåga. Genom hemsidan och alla de kontakter jag fått via sidan är idag mitt intresse för mynt och numismatik större än någonsin tidigare!

Jag hoppas kunna fortsätta med Ingemars Myntsida, Ingemars Myntblogg m.m. för att fira både 20, 25 och förhoppningsvis ändå fler jubileer.

Tack för dessa första 15 år!

Ingemar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *