Auktioner !

För några veckor sedan skrev jag om alla auktioner våren 2013. Nu pågår dom för fullt. Förra helgen var det SNF och Pegasus auctions. SNF som vanligt med en Svensson auktion i samband med årsmötet (denna gång i Vetlanda). 90 lots som efter relativt intensiv budgivning fördelades ut bland närvarande och budgivande medlemmar. Inget blev osålt och slutpriserna blev nog i snitt 2-3 gånger utrop. På Pegasus auktion blev många lots osålda, men då ska man betänka att det var några tusen lots som bjöds ut. Totalt såldes trots alla osålda objekt, mynt och medaljer för i storleksordningen 7-8 mkr om jag räknat rätt. Dyraste objektet kostade 500 tkr och flera andra passerade 100 tkr gränsen! Enligt uppgift var det ganska glest med folk i auktionssalen, så det mesta gick nog till anbudsgivare.

Till helgen har vi två intressanta auktioner: Skånes Auktionsverk och Philea på lördag respektive söndag. Skånes auktionsverk säljer “Allan Jönssons” samling och Philea har en bra auktion med stor bredd. Besökte i eftermiddags visningen på Phileas auktion på Svartensgatan på Södermalm, i mycket varma lokaler, ute var det 20 grader i källarlokalen där visningen anordnades säkert en bit över 30… Måste säga att Phileas mynt var bättre “live” än i katalogen. Blir det inget besök i kungliga huvudstaden på söndag så blir det i alla fall ett antal anbud i morgon lördag. Det går att lämna anbud fram till 24.00.

Skånes auktionsverks auktion ser riktigt bra ut även om de absoluta toppexemplaren lyser med sin frånvaro. Det som säljs är en trevlig typsamling med många mynt i mellankvalitet, däribland en hel del rariteter. Utropspriserna kanske är lite högt satta men förhandsbuden är många. Jag tror att många samlare från södra Sverige kommer att bege sig till Landskrona i morgon och kanske även en del mer långväga gäster!

Det är mycket som händer i mynt-Sverige just nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.