Numismatiska Klubben i Uppsala

Det är alltid mycket som händer på våren, likadant i år. Förutom ett antal myntevenemang så ska ett antal avslutningar och uppvisningar bevistas och till detta alla andra aktiviteter som hör våren till!

För ett tag sedan skrev jag om allt som händer våren 2013. Nu börjar vi komma till slutet. Tyvärr blir det ingen mässa i Mantorp den 1 juni. Lite av terminsavslutning blir i stället Numismatiska klubben i Uppsalas auktion nu på lördag. En bra auktion med litteratur och polletter alla härrörande från Rådströms fina samling.

Under maj har jag påbörjat ett antal blogginlägg men inte satt punkt för något av dessa. Får därför bara bli en liten sammanfattning. Sedan senaste inlägget har det hänt en del. Svensk numismatiks “grand old lady” Brita Malmer avled för några veckor sedan. Brita har varit både chef för KMK, professor i numismatik och ledamot av Vitterhetsakademin. Hennes bokutgivning var stor och kröntes med del 2 av den Svenska Mynthistorien (SMH), corpus verket Vikingatiden ca 995-1030 som släpptes för ett par år sedan. Brita var också en uppskattad föreläsare. Vid ett par tillfällen hade jag förmånen att få lyssnad till henne. Första gången var när svensk myntning firade 1000 år i Sigtuna 1995 sista gången var när SMH 2 släpptes. Trots hög ålder vid det senaste föredraget hade hon både “glimten i ögat” och “knivskarpa” analyser. Brita Malmers gärning har satt ett bestående avtryck inom svensk och internationell numismatik.

Ett av samtalsämnena i Vetlanda var en myntstöld i Norrköping. Tråkigt när samlare stjäl av samlare. Kan inte se nöjet med att (ensam) sitta med ett stulet mynt som varken kan visas upp eller diskuteras med kollegor. Ett stulet mynt i samlingen måste medföra ett livslångt dåligt samvete, vilket det aldrig kan vara värt. Till dig som tog myntet, skadan är skedd men skadan kan naturligvis delvis repareras. Ge dig till känna och se till att myntet kommer till den rättmätige ägaren.

En annan stöld inträffade på visningen till Phileas senaste auktion. Auktionen innehöll både numismatiska och filatelistiska objekt. Stölden avsåg det senare.

Båda tilltagen är oacceptabla. Brottsrubriceringen borde i båda fallen bli stöld vilket ska rendera fängelse, i upp till två år.

Som sagt, det har varit en hektiskt vår med mycket roligt men också med flera mindre roliga inslag.

Så här i vår- och försommarstressen får jag citera några tankvärda visdomsord från Daniel Tilas spelpenning från 1759. Ord som vi alla kan behöva ha i bakhuvudet när allt är ska hinnas med på kort tid: DEN SOM VINNER TIDEN – HAN VINNER ALLT.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *