Strandhugg

Sommaren innehåller inte så mycket numismatik men visst dyker man på ett och annat historiskt intressant. I går passerades Dragets kanal med anor från vikingatiden och omnämd såpass tidigt som på 1200-talet.

Idag var det bad på Nåttarö som gällde. En liten skylt med texten “Drottninggrottan” drog till sig mitt intresse. Grottor och gruvor är alltid intressant. Nu hade Drottninggrottan en riktig bra historia att berätta.

Gustav II Adolfs gemål Maria Eleonora (1599-1655) hade besökt grottan. Efter kungens död 1632 ställde hon till stort besvär för Riksrådet som upplevde änkedrottningen som förvirrad och överspänd. Hon skildes därför från sin dotter (Christina) och placerades på Gripsholm. Änkedrottningen vantrivdes på Gripsholm och i hemlighet gjorde hon upp en plan med den danske kungen Kristian IV om en flykt. Tanken var att från Trosa bege sig till Visby. Vädret var dock dåligt och änkedrottningen fick under några dagar söka skydd i grottan i avvaktan på bättre väder. Flykten skedde för precis 373 år sedan, den 22 juli (vilket sammanträffande, jag har bott en knapp mil från grottan i många år och aldrig tidigare hört talas om den och så upptäcker jag den på årsdagen!) 1640. Änkedrottningens utlandsvistelse blev relativt kortvarig och redan 1648 återvände hon till Sverige och Drottning Christina.

Maria Eleonora avgudade sin döde man och ska efter hans död 1632 alltid ha burit hans hjärta i en gulddosa kring halsen. Enligt legenden ska Maria Eleonora innan hon lämnade Sverige ha begravt Gustav II Adolfs hjärta i sanden inte långt från Drottninggrottan! Kanske precis där jag idag låg och lapade sol?

Får se vad som sker i morgon, om det inte är allt för grov sjö kanske Viksten blir utflyktsmålet. Kronskeppet Resande Man förliste nära Viksten 1660 på väg till Tyskland. Med på skeppet fanns hela krigskassan, en krigskassa som sedan dess inte har återfunnits! Förra året hittade dykare efter många försök äntligen platsen där skeppet förliste och dykningar pågår just nu.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *