Stora kungliga kronor 1802!

“Plötsligt händer det!”… Under många år samlade jag äldre svenska kopparmynt. Huvudinriktningen var varianter och kvalitet fick då komma i andra hand. Fick ihop en riktig bra samling där merparten av kopparmynten från Ulrika Eleonora fram till Karl XIV Johan fanns med. Visst fanns det luckor för de svåraste varianterna men luckorna var relativt få. Intresset för svenska kopparmynt finns kvar, men nu har jag blivit kräsnare vad gäller kvalitet.

Två mynt som aldrig hittade till min kopparsamling var 1 skilling och 1/2 skilling 1802 typerna med de stora kungliga kronorna präglade i Stockholm på 2 Ör SM respektive 1 Ör SM. Jag letade riktigt aktivt efter dessa typer under flera år men gick bet på båda två. Tror att jag bara sett dessa typer “live” vid något enstaka tillfälle trots många års samlande. Myntbokens raritetsbeteckningar ska i många fall tas med en nypa salt. Båda typerna är i Myntboken R-märkta i samtliga kvaliteter. Dom är svåra men om dom är värda ett R vet jag inte riktigt.
När skillingen med den stora kronan dök upp på Misab kunde jag inte låta bli att köpa den. Ett mynt som även om jag aldrig ägt typen väckte gamla “kopparmyntskänslor” inom mig! Döm om min förvåning när den andra “omöjliga” typen dyker upp på en auktion bara dagarna efter Misab. Naturligtvis ville jag ha det myntet också, nu när den ena stora kronan låg i samlingen. Säljaren fanns i USA och hade lagt ut myntet okristligt tidigt på morgonen svensk tid. Vis av erfarenhet vet jag att vill man ha ett mynt på internet-auktioner måste man ofta vara med i “sista sekunden”. Gick därför upp ovanligt tidigt i måndags morse och lyckades ropa in även 1/2 skillingen med den stora kronan. Någon mer hade sett den stora kronan så budet stack iväg något men det var det värt. Så nu finns båda typer i samlingen och dessutom i OK samlarkvalitet.

Tilläggas ska väl att jag denna morgon till följd av budgivningen kom allra först till jobbet! något som aldrig tidigare hänt och som troligen aldrig kommer att ske igen… Men vad gör man inte för ett trevligt mynt!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *