Myntmässa i Lund

I morgon (28 september) anordnar Sveriges Mynthandlares Förening den årliga Myntmässan i Lund. Mässan äger rum på Hotell Lundia mellan klockan 1100 och 1600. Jag har aldrig varit på Lunda mässan och kommer tyvärr inte att åka dit i år heller, jag har lite för lång resväg. Men jag har pratat med flera samlare om mässan och flera av dessa kommer att ta sig till Lund i morgon. Normalt brukar ett tiotal handlare finnas på plats, hur många som kommer i år har jag ingen uppgift om. Antalet besökare brukar vara stort har jag hört.

Bor du i södra Sverige och har möjlighet att åka till Lund över dagen rekomenderas ett besök!

Själv ska jag ägna lördagen åt höststädning… och hoppas på bra uteväder!

Stora kungliga kronor
Fick några mail angående de stora kungliga kronorna och ska förtydliga mig lite. Kopparmynten 1802-1809 präglades både i Stockholm och Avesta. Alla 1 skillingar 1802-1805 är från Stockholm. Vad gäller 1/2 skillingar så präglades dessa i Stockholm 1802-1805 och i Avesta 1802-1809. Det som huvudsakligen skiljer myntorterna åt vad gäller 1/2 skillingar är att de Stockholmspräglade är överpräglade på 1 Ör SM 1730 till 1778 och dessa mynt har normalt en relativt liten kunglig krona. 1/2 skillingarna från Avesta är präglade på nya plantsar och har normalt en större kunglig krona. Förvirrande? Tyvärr hade jag inga bra mynt eller bilder tillgängliga, för att kunna åskådliggöra typerna och varianterna. Men bra bilder och en bra uppställning av dessa kopparmynt finns på Sonesgården Gustaf IV Adolf-sidan där Lennart C på ett mycket pedagogiskt sätt reder ut skillnaderna.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *