En trotjänare har gått ur tiden…

På senare år med internet och datorer har digitalkameran varit ett viktigt instrument såväl för att dokumentera de egna mynten som för att ta olika bilder till olika inslag både i digital- och pappersmedia.

Min första digitala kameran inhandlades för cirka 15 år sedan. Efter det inköpet har jag avverkat några stycken kameror. Mest nöjd är jag med min systemkamera. Problement med en systemkamera är att den är tung och otymplig. Att fota mynt med denna kräver lite förarbete med stativ och ofta separat ljussättning. De mindre kompaktkamerorna är betydligt behändigare. Med en lämplig bakgrund och lite dagsljus går det att få riktigt bra bilder på mynt och detta på “frihand”. Om du vill fotografer mynt med en kompaktkamera tycker jag närgränsen och att det finns macro är viktigast.

Sedan många år har jag använt en “Canon Powershot A480” för dessa mer spontana bilder, en kamera med bra närgräns. Canon:en skulle bytas ut för några år sedan, men jag gjorde ett felköp och fick en bra kompaktkamera med macro men med urusel närgräns. Visst går det att fota mynt med den nya kameran, men eftersom avståndet från kameran till motivet ofta blir långt försämrar minsta lilla skakning motivet. Det inte alltid lätt att hålla kameran blick-stilla.

Igår anlände en liten, billig och mycket enkel kamera med närgräns 50 mm (kameran kostade väl en tiondel av vad den första digitala kameran gjorde för 15 år sedan…). Trots enkelheten har de få bilder jag tagit med den nya kameran blivit riktigt bra. Alltså är det dags att ta farväl av en riktigt gammal trotjänare. En kamera som har varit riktigt trött och batterislukande de sista åren. Min gamla “Canon” som svarat för merparten av bilderna på både blogg och hemsida fick idag genomföra sin sista resa, till återvinningsstationen… Totalt fick vi uppleva 14.534 bilder tillsammans, R.I.P!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *