Höstlov!

Det blev inget höstlov, men ända en liten ledighet med en halv dags arbete torsdag till fredag. Något KMK blev det dock inte, trots fritt inträde (vilket iofs vi som är medlemmar i SNF alltid har) och barnaktiviteter. Flera övertalningsförsök misslyckades och istället blev det ett besök på Tom Tits Experimentverkstad, trevligt men tyvärr helt myntfritt…

Blev veckan då helt numismatiskt befriad? Svaret är nej! I onsdags hade SNF en föreningskväll med föreläsare. Ämnet var gotländska runmynt. Ett mycket intressant föredrag om en ofta förbisedd myntning. Visst berörs myntningen ytligt i LL-boken men nu fick vi som var på plats en riktig genomgång av myntningen och en föreläsning om de namn som finns på mynten; LIKNATR, BOTULFR, JARL m.fl. En intressant artikel om dessa mynt hittar du i SNT 2013:3 s.53-59.

Jag passade samtidigt på att köpa N.Myrbergs doktorsavhandling från 2008 “Ett eget värde, Gotlands tidigaste myntning, ca 1140-1220” så nu är jag relativt uppdaterad på de gotländska mynten, åtminstone de allra tidigast.


INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *