Ogiltiga betalningsmedel

Från årsskiftet är 50 och 1000 kronorna, de som saknar folie-band, inte längre giltiga betalningsmedel. Det är alltså hög tid att växla in dessa sedlar. Även efter årsskiftet går det att växla in sedlarna på Riksbanken men då mot en avgift.

Redan nu tar vissa butiker inte emot sedlarna vilket jag fick erfara häromdagen. Femtiolappen utan folie gick inte att handla med. Orkade inte bråka med den unga tjejen i kassan så jag plockade fram en annan sedel i stället. Kanske tar jag med mig ett annat giltigt betalningsmedel till mataffären nästa gång jag handlar. Tvåkronorna är fortfarande giltiga även om de i princip aldrig finns i cirkulation. Jag tänkte pröva om matvaruaffärens myntautomat tar emot giltiga mynt! Har tidigare hört att dessa inte “lirar” så bra ihop…

Annars brukar “handeln” gilla äldre mynt och sedlar. Minns att jag för ett antal år sedan råkade ha en tvåkrona i fickan när jag skulle betala. Upptäckte misstaget och ursäktade mig med att jag trodde det var en femma. Varvid butiksägaren snabbt replikerade att i hans butik gällde den minsann som en femma! Vet inte om han varit lika tillmötesgående i det fall jag tagit med mig hela kaffeburken med tvåkronor 1968-1971… Även äldre sedlar brukar vara populära om vi bortser från den aktuella matvarubutiken. När de gamla femmorna och tiorna blev ogiltiga rensade jag upp hemma och gjorde mig av med alla som inte var ocirkulerade och krispiga. Minns att det inte var något problem att få dessa inlösta även om dessa då var sällsynt förekommande i handeln, eller kanske just därför!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *