Norska mynt!

Roligt att bloggen har norska besökare. Häromdagen fick jag två mail från just Norge med tips om två nyutkomna böcker. Norges Mynter i Middelalderen av Gard Eirik Emsøy och Norges Mønter 1483-1813 av Jørgen Sømod. Jag har inte tittat i någon av böckerna men av den information jag fått mig tillsänd så verkar båda böckerna ha svenskintresse.

Norges Mønter 1483-1813 behandlar bland annat de danska besittningarna i Sverige under Christian I och Hans. Norges Mynter i Middelalderen behandlar de tidiga angloskandinaviska mynten som präglats i flera av de nordiska länderna och dit bland annat Olof Skötkonungs mynt hör. I ett avsnitt i boken argumenterar författaren för stora förändringar i den svensk/ norska myntningen under 1300-talet. Svenska mynt omattribueras till norska och vice-versa! I boken ska också argumenteras för en omfattande myntning på Varbergs fästning, spännande!

Tyvärr har jag inte hittat några länkar till försäljningsställen, men om du kontaktar mig kan du få mailadresser varifrån du borde kunna köpa böckerna.*

Även från Danmark är en ny bok på gång “Katalog over MEMs dansk-norsk-svenske numismatiske privatbibliotek 1615-2013”, en katalog som redan nu kan förbeställas.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

* Jag fick blixtsnabb respons och här är en sida med böckerna till salu “Månedens bogtip på DANSK MØNT“, pris 400 NOK (DKK?) per styck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *