Stora kronor!

Förra året skrev jag om två mynt med stora kronor som jag med några dagars mellanrum lyckades köpa. Jag har lite förkärlek till stora kronor. Stora kronor på skillingen och halvskillingen 1802 sökte jag mycket aktivt efter under flera år utan att lyckas finna. Men så dök båda upp samtidigt och kunde införlivas till samlingen. En annan stor krona som jag trodde jag hade men som efter en “inventering” av skilling samlingen för några år sedan visade sig saknas var den på halvskillingen 1824.

Stor (enskillings) krona på halvskillingen 1822 förekommer relativt frekvent men får väl ändå betecknas som halvsvår. Den stora kronan på halvskillingen 1824 har jag inte sett till salu på mycket länge men förra veckan dök den stora kronan upp på Tradera och myntet har precis anlänt!

Jag har samlat varianterna på kvarts- och halvskillingarna 1824 i många år. De senaste åren kanske på lågvarv, men genom förra veckans köp är nu variantsamlingen 1824 komplett! Trodde även att samlingen 1/2 skillingar 1822 (stor krona, bakvända bokstäver m.m.) var komplett men på Märsta-mässan fick jag veta att myntet med stor krona 1822 finns med åtminstone tre olika frånsidor. Får bege mig till bankfacket någon dag och se hur mina ser ut!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *