Föreläsningar på KMK & polletter…

Fick i sent går kväll ett mail från KMK där vårens föreläsningsserie presenterades. Ett ganska digert och intresseant program med inte mindre än åtta föreläsningar! Funderar på att gå på åtminstone två av dessa. Vilka föredrag som kommer att genomföras under våren hittar du på Myntkabinettets hemsida.

Nu är jag fullt medveten om KMK:s fullständiga namn är Kungl.Myntkabinettet – Sveriges Ekonomiska Museum, men saknar ändå föredrag på temat mynt och numsimatik. Sanningen är att inte ett enda av de åtta föredragen ens snuddar vid temat för vårt intresseområde.

I Sverige finns flera museér, KMK inkluderat, där säkert många både ekonomihistoriker och numismatiker finns anställda. Vid Stockholms universitet finns en egen instutition som inhyser flera unga lovande numismatiska forskare och en proffessur. Häromåret gav SNF ut en bok författad av Roger Svensson, “Monetae Renovatio” där Roger på ett strålande för att inte säga briljant sätt kombinerar nationalekonomiska teorier med numismatik. En bok som även rönt internationellt intresse. Det finns alltså en mängd presumtiva föreläsare som skulle kunna glädja deltagarna på KMK:s föreläsningsserie med föredrag om numismatik eller föredrag som åtminstone tangerar ämnet.

Får avsluta med ett citat i ett mail jag fick tidigare i dag angående utskicket från KMK “Inte någon numismatik så långt ögat når…

Skärpning KMKsmiley

Idag hörde jag en högljud diskussion om polletter på jobbet! (hör inte till vanligheterna…) Det var en ekonomistyrare som diskuterade en faktura rörande kaffe-polletter. Ibland tror man att polletter tillhör en svunnen tid men dom används fortfarande vilket jag alltså fått erfara både idag och förra helgen. Kanske polletter är på uppåtgående och då inte bara som samlarområde? I det kontantlösa samhället där allt ska betalas med kort och bankerna men även en del näringsidkare nästan inte hanterar kontanter, kanske privata polletter får en renässans? Åtminstone jag får lite dubier när jag ska sticka in mitt bankkort i en sliten handhållen kortterminal, slå den hemliga PIN-koden och betala notan för en billig “dagens” på en “sylta” belägen i stans ytterkant…

Trevlig helg!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *