MISAB 10 – dag 1

Vart tog det varma vädret vägen? Förra helgen nästan grillväder, idag snövarning… Det är väl inte april än?

Första auktionsdag blev riktigt bra mycket folk i lokalen och bra budgivning. Mer väntar i morgon då nästan 1000 utrop svenska mynt ska säljas!

Ett “rökare” som MISAB missat i objektsbeskrivningen var halvöringen 1720 präglad på Flink och Färdig (MISAB 10-495). Det försiktiga utropet 800 fick många intresserade att lyft spaden, undertecknad inkluderad. Jag har samlat 1 ÖRKM och 1/2 ÖRSM under många år men har aldrig tidigare sett denna variant till salu. Utan att tveka skulle jag sätta XR på denna variant och med den äldre skalan kanske RRR(R). Jag var med i budgivningen drygt halvägs sedan fick jag lägga mig. Slutpriset på halvöringen blev hela 12 500 kronor (exklusive provision).

Myntet är intressant eftersom Publica Fide mynten, det vill säga de med räfflad rand och en vikt på 7,2 gram skulle ompräglas till 1/2 ÖRSM och de med den normala vikten för nödmynt 4,5 gram och med rutad rand skulle ompräglas till 1 ÖRKM. Vissa nödmynt har fått fel vikt och jag har sett såväl överviktiga Wett och Wapen som präglats på plantsar för Publica Fide (jmf MISAB 10-477) som underviktiga Publica Fide präglade på tunna plantsar, troligen avsedda för just Wett och Wapen. De två nödmynt präglades som bekant efter varandra och förväxling av plantsar har troligen skett. Dessa överviktiga respektive underviktiga mynt har dock rätt rand. Publica Fide refflad rand oavsett vikt och Wett och Wapen rutad rand. Både 1/2 öret 1720 och 1721 finns präglade på underviktiga Publica Fide (med refflad rand) och dessa är klart sällsynta. Men denna underviktiga med rutad rand är något utöver det vanliga!

Den enda försäljningen jag känner till av halvöringen med rutad rand är Cavallis exemplar också den präglad på Flink och Färdig. Jag har ingen kunskap om vart Cavallis exemplar tog vägen, kanske var det hans exemplar som åter dök upp? vilket skulle medföra att myntet har den allra förnämligaste kopparmynts proviens. Det ryktades även om ett exemplar som såldes i Danmark för några år sedan. Trots efterforskningar har jag inte lyckats identifiera den försäljningen. (Vet du något om denna “eventuella” försäljning får du gärna maila mig.)

Det blev sent i kväll efter en middag i goda vänners lag och imorgon står väckarklockan på ringning tidigt, nästan som en arbetsdag… Senast klockan 0930 hade jag tänkt stämpla in på Karlavägen 100, spaden är som sagt redan uthämtad. Något nytt medeltidsmynt kan det nog bli till typsamlingen den första timmen och sedan får vi se vad resten av dagen har att erbjuda.

Skutprislistan från dagens batalj ligger redan ute på MISABs hemsida (klicka på myntet ovan för att komma dit).

Natti, Natti!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *