Samling Eric P. Newman

Oj, oj efter en längre tids tystnad blev det två inlägg samma dag! “Skrivkrampen” verkar ha släppt!

Många pratar idag om en fantastisk svensk samling som såldes i USA tidigare i år. Priserna på mynten blev i många fall sensationella och överträffade alla tidigare värderingspriser och auktionsresultat. Vad var det för mynt som såldes frågar sig många.

Det var mynt ur storsamlaren Eric P. Newmans samling. Newman är en väl-dekorerad amerikansk samlare som erhållit de flesta amerikanska numismatiska utmärkelser som finns. Newman är född i maj 1911 och fyller således snart 103 år. Vad jag har läst på amerikanska siter är han “still going strong”. Newman samlade inte bara svenska mynt, han hade världen som samlarområde och är en av de största samlarna av mynt i modern tid.

Numismatic Guaranty Corporation (NGC) som gjorde kvalitetsbedömningarna har valt att skapa en sida med alla Newmans mynt, bl.a. de svenska, titta och njut. Tyvärr finns inte de klubbade priserna på NGC:s hemsida utan då får du gå vidare till Heritage Auction (HA) som sålt samlingen. HA har det senaste året sålt mynt för nästan 1 miljard dollar. Jag har för något år sedan i en blogg nämt HA och tror att även den gången var försäljningsvärdet det senaste året runt en miljard dollar och då var inte Newmans samling såld…

Om du “googlar” runt lite kan du hitta massor med information om denne legendariske amerikanske storsamlare.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *