Hur står det till med tillväxten?

En fråga som vi myntintresserade ofta ställer oss är: hur står det till med tillväxten? Besök på auktioner kan ibland var lite nedslående, publiken består främst av medelålders och äldre herrar… Är vi myntsamlare då ett utdöende släkte? Jag tror faktiskt inte det!

Jag tycker att jag märkt en viss ökning i mailkorgen av frågor som kommer från personer som helt nyligen fått upp intresset för mynt eller som återupptagit hobbyn på äldre dar. Särskilt glädjande tycker jag det är att åtminstone 4-5 mailkontakter bara i år förefaller vara från unga personer som är intresserade av mynt och fascineras över att det för en relativt liten penning går att köpa 2-300 år gamla mynt i god samlarkvalitet.

Man kan ha olika uppfattning om auktionssiter som exempelvis Tradera. Jag är övertygad om att Tradera är den största inkörsporten för nya samlare. Idag är mynt lättillgängliga och man kan köpa mynt oavsett var i landet man är bosatt. Själv är jag uppvuxen i en liten småstad där det varken fanns någon mynthandlare eller någon myntförening. Inköpen till samlingen skedde via stencilerade lagerlistor och besök hos olika mynthandlare i samband med att jag åkte med föräldrarna på semester till någon störrre stad (Borås/ Göteborg/ Halmstad)… I dag är förutsättningarna betydligt bättre, tack vare Internet.

Vi mer etablerade samlare kan också dra vårt strå till stacken. Alla har vi säkert ett upplag av dubbletter och gamla växelmynt som vi inte har någon som helst glädje av. Varför inte ge en “grabbnäve” av dessa mynt till någon ung som visar intresse för vår hobby? När vi som samlare går på mindre föreningsauktioner varför då till varje pris bjuda över de unga, som kanske använder sin surt förvärvade veckopeng till att köpa några mynt till samlingen?

Det blev inget FriMynt i går, det blev loppis istället… Dottern är med i Scouterna och dom deltog på en loppis bland många andra säljare och sålde lite “skräp” som vi föräldrar och släktingar samlat ihop. Gick även runt bland övriga stånd på loppisen och hittade ett objekt jag inte kunde motstå. Ett semiantikt ryskt, handmålat och signerat lackskrin vilket måste ses som årets fynd för några tior, och då är mynten inräknade! “Tanten” före mig ratade skrinet då hon tyckte det var för dyrt, då säljaren inte var beredd att pruta…

ps. är du ny på mynt och har några frågor är du alltid välkommen. Jag försöker svara på alla mail så gott jag kan ds.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *