La Secca och dukater?

Om man är i norra Italien måste naturligtvis Venedig besökas. Jag har varit där tidigare, men övriga familjen ville också se detta makalöst charmiga världsarv. Vi var inte ensamma… det var ett myller av turister av alla möjliga nationaliteter. Medan öviga ressällskapet åkte gondol tog jag en liten promendad och sprang på ett gammalt myntverk! Venedig har alltid varit en viktig handelsplats och har anor från 400-500 talet e.kr. Venedigs myntverk (La Secca) startade på 1200-talet, den byggnad som idag finns kvar uppfördes 1545 och användes som myntverk fram till 1870. Troligen lades det ned i skarven då Venedig blev en del av Italien (1866). Idag används myntverket som bibliotek och är inte öppet för allmänheten.

Vid myntverket (La Secca) i Venedig började det 1284 att präglas zecchiner eller sekiner som vi säger på svenska. Sekinen var ett guldmynt som vägde 3,5 gram. I folkmun kallades sekinen för “dukat” och det blev också senare namnet på sekinen. Alltid roligt att lära sig något nytt om de gamla svenska myntvalörerna!

Tror att den äldre generationen, bland annat min morfar ofta använde ordet “sekiner” när dom pratade om pengar. Han använde också “tolvskilling” för 25 öringen, men det får jag återkomma till senare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *