MISAB 12 – resumé

Då har höstsäsongen rivstartat med MISAB och den närmsta månaden har vi som är intresserade av mynt mycket att se fram emot. I morgon är det ”köp, byt och sälj” på SNF i Stockholm, till helgen är det myntmässa i Lund, Philea (början av oktober), Künker har auktion i Osnabrück (början av oktober) och Haljak auktion i Tallinn (mitten av oktober). Länkar till alla evenemangen hittar du i min Agenda.

Jag har tidigare funderat på att åka till Haljaks höstauktion. Katalogen har nu släppts med en hel del material av svenskintresse. Tror dock inte att det blir någon resa utan jag får nöja mig med att lämna anbud på några intressanta objekt.

Nu har jag lyckats omvandla slutprislistan från pdf till Excel och kunnat studera den lite noggrannare. Omsättningen var riktigt bra drygt 7,5 miljoner kronor. Av de 1816 listade objekten var det 1700 som blev sålda. Snittpriset på de sålda loterna var 4500 kronor och medianpriset 1900 kronor. Att det är stor skillnad mellan snitt och median beror på att några objekt blev riktigt dyra och drog upp snittet. Sex objekt kostade över 100 000 exklusive köparprovision. Bäst gick halvmarken Åbo 1558 som slutade på hela 165.000 (50.000) efter en lång och segdragen strid mellan två budgivare på telefon. En inte allt för djärv gissning är att båda telefonsamtalen kom från den ”östra rikshalvan”. Åbo halvmarken följdes av 2 talern 1634 från Erfurt 145.000 (50.000) och två dukater präglade med guld från Ädelfors respektive Ostindien vilka slutade på 135.000/ styck. Vilket kanske var lite oväntat då Ädelsforsdukaterna brukar uppskattas mer än de präglade ostindiskt guld. Ovanligt många bra plåtmynt såldes på MISAB 12 och priset blev därefter, inte oväntat både dubblades och tredubblades utropspriserna på dessa.

Samlarnas preferenser blir tydliga på en auktion. Mycket av materialet går för rekordpriser medan annat material mottas med ett svalare intresse och slutar på utrop, strax över utrop eller blir osålt. Vill du se vad objekten som intresserar dig slutade på finns slutprislistan att ladda hem från MISABs hemsida. Vill du ha bra bilder på objekten så hittar du det på Numisbids!

Det var som jag skrev i fredags, säkert ett hundratal besökare på plats. På en auktion kommer och går folk beroende på intresseområde, det var lika mycket folk på plats när jag kom som när jag gick men långt i från samma personer. MISAB hade denna gång återvänt till den nyrenoverade ”matsalen”, efter två auktioner i konferenssalen. Med tanke på det stora deltagarantalet skulle nog även denna auktion gått av stapeln i konferenssalen.

Nu har jag haft möjlighet att i lugn och ro studera inköpen. Jag är mycket nöjd men som alltid hade jag gärna haft några fler objekt att studera…

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Ps Fick i helgen frågan om hur det går med löpningen. Tackar som frågar, det går riktigt bra. Trots en dryg veckas uppehåll på grund av ”skada”, konferens och MISAB blev det ett nytt prydligt ”pers” på halvmilen i söndags!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *