Det kontantlösa samhället?

Var idag på ett intressant seminarium kring ekonomisk säkerhet. Ett av de ämnen som kom på tal var det kontantlösa samhället. Eftersom detta ämne, om kontanter, tangerar vårt intresseområde även om våra “kontanter” idag inte är gångbara i handeln, åtminstone inte på ICA och Konsum… tycker jag ämnet är riktigt spännande.

Naturligtvis blir det problem om någon idag “drar ur sladden” och de elektroniska betalningssätten sätts ur spel. Läste (och bloggade) för några månader sedan om en undersökning över hur mycket kontanter folk har “på fickan” och det var inte mycket… Tror inte att det ligger mycket mer “i madrassen” hemma… Stämmer undersökningen har många inte mer pengar “på fickan” än att det räcker till några liter mjölk och ett par limpor, om ens det…

Under seminariet kom också en i veckan publicerad kommentar från Riksbanken upp. Jag har precis läst igenom denna intressanta kommentar, Ekonomiska kommentarer nr 9 -2014 “Har kontanter någon framtid som lagligt betalningsmedel?”

Riksbanken konstaterar att kanske bara en fjärdedel av alla transaktioner idag görs med kontanter och att det beloppsmässigt bara rör sig om 10 procent eftersom de flesta kontantköpen avser mindre belopp. I kommentaren redogör Riksbanken för sin syn på “mynt och sedlar” som lagliga betalningsmedel. Två hypoteser redovisas 1. Effekter av en tvingande skyldighet att ta emot kontanter och 2. Effekter av att avskaffa statusen lagligt betalningsmedel (för mynt och sedlar…). Slutsatsen i kommentaren är “På sikt är det rimligt att kontanternas unika status som lagligt betalningsmedel upphör”. (Klicka på bilden för att komma till kommentaren (.pdf))

För dig som är intresserad av mynt och sedlar innehåller kommentaren intressant läsning Är det så att vi snart kommer att avskaffa det lagliga betalningsmedel som använts i Sverige sedan Olof Skötkonungs tid, dvs i över 1000 år???

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *