Nu har den kommit… Myntboken 2015!

Myntboken 2015 släpptes den 28 november. Jag “hängde på låset” och beställde direkt en ny Myntbok via AdLibris. Jag har tidigare gnällt över smörgåstårtans dag med mera, i fredags när jag beställde boken var det tydligen Black Friday (ett amerikansk påhitt som nu kommit till Sverige) och jag fick därför automatiskt 10 procents rabatt på mina köp. På Tradera är det dyrare…

Nu har mitt exemplar anlänt. Visst har det hänt saker sedan 2010, vilket är datumet på min förra Myntbok. Många priser har justerats upp. Mynten har haft en mycket god prisutveckling de senaste 10 åren. Kanske speglar inte Tonkin fullt ut de priser som toppkvaliterna idag kostar på auktion. Nu ska auktionspriser ibland tas med en “nypa salt”, att vissa toppexemplar sticker iväg kan ha många orsaker. Proviens, patina med mera har stor betydelse eller att två samlare på en auktion bestämt sig för att “bara ha” ett visst objekt. Det skulle vara ett omöjligt uppdrag att ta hänsyn till alla förändringar i prisbilden på årbasis, alla årtal i olika kvaliteter säljs dessutom inte under ett år. Vi som bevistar auktioner vet att olika trender har stor betydelse och det är säkert fler än jag som konstaterat att många gamla kopparmynt idag är riktigt billiga. Samtidigt känns många riksdalermynt rejält överbetalade, särskilt de relativt vanliga från Fredrik I och framåt.

Jag tycker Tonkin gör rätt som inte hastar fram med prissättningen, i någondera riktningen. Skulle det vara så att varje rekordnotering (eller bottennotering) direkt skulle avspegla sig i prissättningen finns en risk att Myntbokens värderingar skulle börja likna värderingsböckerna för frimärken.

Årets Myntbok är den 45 i ordningen, bra jobbat Archie! Bara fem år kvar till en mäktig milstolpe, 50 år!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

ps1 Nobel-medaljen är nu såld. Det estimerade priset räckte inte riktigt till… Slutpriset blev 4.757.000 USD eller cirka 36.000.000 kronor inklusive provision… ds

ps2 I veckan har två lagerlistor kommit. Hamrin & Svahn och Lunds Mynthandel. Internet i all ära men jag gillar verkligen dessa “stencilerade” lagerlistor som man i lugn och ro kan sitta hemma och bläddra i ds

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *