Snart vänder det!

Skulle i helgen fotografera några sedlar och mynt till en artikel. Jag föredrar dagsljus vid fotografering, möjligtvis kompletterat med lite stödljus. Tyvärr gick fotograferingen inget bra denna helg eftersom det var lite för mörkt ute.

Att fotografera med artificiellt ljus är inte alltid helt lätt. Ofta tar de röda eller blå nyanserna över beroende på om ljuskällan är en glöd-, halogen-, LED-lampa eller ett lysrör. Visst kan jag rigga upp ljus men det tar tid och ska jag som i helgen bara fota några få objekt är det ofta inte mödan värt att rigga ljuset…

Enligt en tabell över solens upp- och nedgång som jag precis tittade i gick solen idag upp 08:28 och ned 14:50. Om cirka två veckor inträffar vintersolståndet och den mörkaste dagen i år går solen upp 08:42 och ned 14:47, åtminstone i Stockholm. Det kommer alltså bara bli några “få minuter mörkare” på eftermiddagen!

Nu är inte bara solens upp- och nedgång intressant för fotografering. Om den lilla sol som finns döljs av tjocka moln är också detta en försvårande omständighet. Vilket var särskilt aktuellt i november då Stockholm hade den solfattigaste november sedan mätningarna inleddes 1908…

Men håll ut, snart vänder det och vi går mot ljusare tider smiley

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.