Falska sedlar…

Jag har tidigare skrivit om nytillverkade kopior av svenska mynt. Främst har det varit riksdalermynt från Oscar I som förkommit, men även några svårare öresmynt har kopierats. Nu har jag också uppmärksammats på att svenska sedlar nytillverkas och säljs på internetsiter runt om i världen och att dessa sedlar i vissa fall även hittat till svenska marknaden. Flera exempel finns där 1000-lappar sålts för priser som klart antyder att köparen trott att dom är äkta.

På eBay finns just nu följande fem svenska sedlar som är märkta “replica”:

– 50 kronor Stockholms Enkilda bank 1876 “specimen”

– 1000 kronor 1950 serienummer D,647711

– 1000 kronor (1952-1965) utan årtal eller nummer

– 100 kronor 1961 serienummer 01697

– 50 kronor 1979T serienummer Z4846

Jag har tidigare även sett en Palmstruch-sedel från 1661

Har du kunskap om andra svenska sedlar som cirkulerar på samlarmarknaden får du gärna höra av dig så varnar jag andra samlare. (Om du känner till gångbara falska sedlar får du vända dig till Polisen!).

Tyvärr säljs det en hel del falska mynt och sedlar på Tradera. Tidigare har jag försökt anmäla de jag sett till granskning. Några har tagits bort men de flesta har funnits kvar. Jag ska åter börja anmäla kopiorna och förfalskningarna. Om vi är fler som systematiskt anmäler dessa objekt till granskning, kanske det finns en chans att detta otyg försvinner eller åtminstone minskar i omfattning.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

ps1 Tack sedelmynt.se för informationen om de falska 1000-lapparna

ps2 Idag är jag mycket nöjd med att jag lämnade Telia som internetleverantör i månadsskiftet nov/dec. Telia har inte haft det lätt de senaste dagarna, med ständigt återkommande överbelastningsattacker…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *