1 ÖrKM 1724 med V-pilar

Eftersom den dubblett jag la ut väckte stort intresse kommer här lite mer information om just typen med V-pilar.

Troligt är att detta är de första 1 ÖrKM som gavs ut 1724. Jämför exempelvis pilfjädrarna på 1 ÖrKM 1719-1721 som alla har V-formade pilspetsar. Övriga 1 ÖrKM 1724-1726 har U-formade pilspetsar.

Frånsidan med V-pil har kombinerats med tre olika åtsidor. Myntbilden i stort är densamma på dessa tre åtsidor, men utsmyckningen i kronringen skiljer sig åt. 1. Ovaler (stora kulor) 2. Romber och 3. Kulor.

Även frånsidan skiljer sig på mynten. Det är samma stamp som använts till alla mynt med V-pil men denna stamp har gått sönder, se klumpen som bildas längst ned till höger på skölden. När klumpen blev för stor utrangerades troligen stampen. Kopplingen 1A är alltså den första som präglades eftersom skölden på detta mynt inte har någon stampklump.

Tyvärr hade jag bara gamla bilder på dessa mynt tillgängliga, vilka är på tre ganska ordinära mynt. Hoppas ändå att bilderna ska räcka för att åskådliggöra skillnaderna.

En komplett serie V-pilar 1724 innhåller alltså följande kombinationer

1A Ovaler (stora kulor) i kronringen/ sköld utan klump

2B Romber i kronringen/ sköld med klump

3B Kulor i kronringen/ sköld med klump

Lite mer om 1 ÖrKM 1724 kommer i morgon!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

ps En stor samling plåtmynt (The Stanley Aberdeen Collection) med nästan 100 plåtar bjuds nu ut av Stack´s Bowers Galleries i USA (auktion 9-10 januari)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *