MISAB 13 – epilog!

Det var riktigt bra fart på auktionen. Ett antal prisrekord slogs, men vid en tillbakablick i katalogen/slutprislistan fanns också ett antal objekt som blev riktigt köpvärda. Får återkomma till detta senare och då också med en jämförelse från när det sist begavs sig på Sergel Plaza (1990?). Snittpriset blev 5000 per sålt objekt, 82 objekt blev osålda (dock få under lördagen) omsättningen mäktiga 7,8 miljoner, trots att de riktiga topparna saknades.

Tror att Tonkin i varje Myntbok skriver det och att det också brukar vara kommentarer efter olika mässor “just nu är det ont om bra material”. Det gäller också MISAB, men kanske ur ett omvänt perspektiv. MISAB har bra material, men idag är efterfrågan på “bra material” så stor att utbudet inte räcker till. Vi samlare åker alla till auktioner med välfyllda plånböcker och stora förväntningar, bara för att snabbt inse att vi inte är ensamma om det. Det blir strid om allt och priserna sticker iväg. För de flesta av oss blir de vunna objekten både få och förmodligen också betydligt dyrare än vi räknat med. Vilket var fallet för flera jag pratade med i lördags. Det är bara att gratulera säljarna, vilka alltså borde bli ännu fler till framtida auktioner!

Visst är det roligt att gå på auktion även om inlägget i går andades något annat! Orsaken är en viss besvikelse över att det bara blev ett objekt. Jag hade ställt in mig på betydligt fler. I efterhand när jag studerat katalogen är jag ändå rätt nöjd! Det fanns resurser att bjuda betydligt mer, vilket troligen kunnat resulterat i något mer objekt, men det är inte säkert det heller… Det hade blivit dyra objekt, betydligt dyrare än jag tänkt mig. Hade siktat in mig på ett antal nya regenter (och typer) till medeltidssamlingen, ett flertal typer av småvalörerna av besittningsmynten samt några nya typer och kvalitetsförbättringar av de rikssvenska mynten.

Totalt hade jag markerat 37 objekt som var klart intressanta. Mina budlimitar låg allt från 0 till 350 procent över utrop, med ett (+) för några där jag var beredd att höja ytterligare om det blev dålig utdelning i början. I snitt hade jag limitar som låg 183 procent över utrop. Slutpriserna på samma objekt blev 239 procent över utrop… Med facit i hand kanske jag ska vara nöjd att det bara blev ett mynt. Tråkigt dock med plåten som såldes 1500 under min limit…

Hade lite bättre lycka hos Haljak, med två vunna lots. Dock inte öret 1637. Har aldrig tidigare sett denna variant med kors istället för punkter/stjärnor kring valören, har du?

IMS >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *