Fynda Nobel-medalj?

Nu har du chansen att kanske fynda en Nobel-medalj på Pantbanken Stockholm, auktionen slutar den 25 mars. Det är den danske pristagaren Mattelsons medalj som nu är till salu, utropet är satt till moderata 275 000 kronor. Samma medalj såldes för två år sedan av Bruun-Rasmusen och slutpriset då var mer än det dubbla (590 000 kronor). En annan dansk medalj har också sålts i närtid, Bohrs medalj som för några år sedan såldes för 340 000 kronor.


På andra sidan Atlanten är medaljerna betydligt mer eftertraktade och priset därefter, särskilt om pristagaren är amerikan? Francis Dicks medalj såldes häromåret för 15,2 miljoner kronor och tidigare i vintras såldes James Watsons medalj för det astronomiska beloppet 35,0 miljoner kronor. Flera andra objekt med anknytning till prisutdelningen såldes också vid samma tillfälle, bland annat Watson originaltal och diverse inbjudningar. Även dessa objekt nådde otroliga slutpriser. Senare har det visat sig att medaljen köptes av en rysk oligark vilken lämnade tillbaks medaljen till Watson! Orsaken lär ha varit att ryssen var mycket imponerad av Watsons forskning kring DNA och ville att Watson skulle få behålla den medalj han erhöll 1962…
Även om medaljen hos Pantbanken skulle ha en MISAB-utveckling(!) och slutpriset stanna 3-4 gånger utrop måste det ses som ett fynd, åtminstone med amerikanska mått mätt!
IMS >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *