Tvåkronan

Nästa år återuppstår tvåkronan som betalningsmedel då den finns med i den nya myntserien. Nu är visserligen tvåkronorna 1876 – 1971 fortfarande lagligt betalningsmedel, men när såg du en tvåkrona i handeln sist? Sista gången jag fick en två krona var under första halvan av 1980-talet och då fick jag inte en utan hela 14 stycken. Sommarjobbade på Systembolaget när en kund en fredagkväll strax före stängning (över-)tydligt informerade mig om att tvåkronorna faktiskt fortfarande gick att handla för. Naturligvis visste jag att dessa var giltiga och fick sedan i princip hela betalningen i tvåkronor (tpq 1935) för en “halv-böj”! Efter den gången har tvåkronorna lyst med sin frånvaro.

När myntserien byts ut nästa år kommer tvåkronan och för den del också enkronan i de storlekar vi känt dessa sedan 1876 respektive 1875 att tas ur cirkulation. Diametern blir betydligt mindre 2016. Två riktiga trotjänare går alltså ur tiden…

Eftersom jag hade en hel påse med tvåkronor 1968 – 1971 liggande kändes det som hög tid att göra sig av med dessa. Särskilt eftersom samlarvärdet på cirkulerade nickeltvåkronor aldrig lär bli mycket mer än just två kronor om ens det. Har därför de två senaste veckorna gjorde ett experiment och använt tvåkronorna i den dagliga handeln. Värdet har varierat allt från noll till tio kronor. Många har vägrat att ta emot tvåkronan, medan ägaren av en kiosk erbjöd mig tio kronor styck när han förstod att jag hade tre till i fickan! I automaten på snabbköpet fungerade det inte alls (en “tekniker” fick tillkallas för att få ut myntet…) och i närköpet fick jag tre kronor tillbaks, tydligen gällde den som en femma där, trots att jag informerade ägaren om att jag precis betalat 112 kronor och inte 115 kr! Merparten har dock efter viss diskussion accepterat tvåkronan som betalningsmedel gällande två kronor. Kanske har till och med experimentet fött någon ny myntsamlare? jag tror få av dessa tvåkronor senare kommer att växlas in på Riksbanken!

Gjorde samma experiment för ett antal år sedan då de gamla fem- och tiokronorssedlarna togs ur bruk. Sparade toppexemplaren och de med stjärna, övriga användes som betalning. Om jag minns rätt blev reslutatet detsamma den gången, både över och underpriser betalades…

IMS>>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *