Idag firar jag Nationaldagen!

Eftersom övriga familjen inte firar nationaldagen är jag ensam hemma. Förutom de vardagliga sysslorna kan jag alltså ägna mig lite extra åt mynt och numismatik. Bland annat ska jag fotografera ett antal mynt och polletter. Jag föredrar dagsljus vid fotografering och därför ska några objekt vilka tidigare i vinter borde ha fotograferats nu fångas i digital form!

Annars har jag den senaste tiden ägnat mig åt att gå igenom sånt som finns skrivet om de svenska mynten fram till Gustaf Eriksson. Ett relativt “svart hål” för mig där mycket kunskap saknas. Måste säga att medeltiden och Gustaf Vasas myntning är mycket intressant och är väl värd att studera. Ser nu särskilt fram mot de kommande volymerna av den Svenska Mynthistorien (SMH) om Vasatiden (Gustav I till Christina) och Medeltiden!

Vän av ordning vet naturligtvis att det nästan är två månader kvar till nationaldagen. Men tydligen finns det en passus i mitt anställningsavtal som säger att om nationaldagen infaller på en helg (vilket är fallt i år) får en extra semesterdag tas ut det året. En kompromisslösning från när nationaldagen blev en röd helgdag i Sverige (2005). I lönesystemet ska dessutom denna extra semesterdag tas ut som “Nationaldag” för skilja den från ordinarie semester. Därav mitt tidiga firande av 6 juni…

INGEMARS MYNTSIDA >>>

ps. Fotboll kanske inte passar in på en myntblogg? Om det nu inte skulle vara medaljer inblandade. Lovar därför att inte ta upp ämnet igen förrän till hösten smiley

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *