Samling Nils J Lindberg!!!

Idag var det en bra dag att ha semester. Lagom efter löprundan och lunchen small det till i brevlådan! Katalogdelen till THE Dr NILS J. LINDBERG COLLECTION anlände. Vilket medför att jag “nationaldagen” till ära får göra två blogg-inlägg.

Oj vilken katalog! Jag har redan hört omdömet “den bästa myntkatalogen som publicerats i Sverige, någonsin” och jag är beredd att hålla med. En katalog utöver det vanliga. Återigen visar MISAB och Dan Carlberg med personal att MISAB är nummer ETT på “myntauktioner i Sverige”. Utan konkurrens idag och med få motsvarigheter genom historien. Det är väl bara Ahlström och Nordlind/ Künker (Bonde/Hagander) som på riktigt kan konkurrera. Vilket mynt som kommer att bli dyrast kan man bara spekulera i, själv håller jag på Christina riksdalern 1633 “flaggskeppet” i samlingen. Naturligtvis blir det också all-time-high för MISAB vad gäller mynt som kommer att sluta på hundra eller mer.

MISAB har tillsammans med säljaren valt att skapa en katalog över hela samlingen. Ett annat upplägg hade inte gjort samlingen rättvisa. Katalogen som är författad av J-O Björk innehåller förutom Lindbergs samling och texter kring hans mynt, även intressanta beskrivningar av de samlare och samlingar därifrån Lindbergs mynt härstammar. Katalogen har inga priser utan själva auktionskatalogen kommer att skickas ut separat. Det blir två kataloger, en för auktionen i maj och en för auktionen nästa år. För att få bra spridning på objekten kommer vid den ena försäljningar bara ojämna nummer (1,3,5,7 osv) att säljas och vid den andra auktionen bara jämna nummer (2,4,6,8 osv). Vilka mynt som blir först ut, ojämna eller jämna, vet jag inte.

Om mottagandet av katalogen har varit överväldigande, så kan jag från säker källa informera om att det också var säljarens omdöme när han såg katalogen för första gången!

Den som inte orkar vänta till maj bör titta på Malmö Frimärkshandels auktion den 24 april. Flera trevliga mynt kommer att säljas. Toppmyntet är #715 en riksdaler kastmynt till kungens kröning, dvs den lilla men tjocka riksdalern. Kvaliten är satt till 1+ och utropet mycket moderata 10 000 kronor för ett riktigt rart mynt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *