SNF årsmöte i Falun

Den gångna helgen var det årsmöte i SNF, plats kopparstaden Falun. Ett trevligt årsmöte med mycket numismatik i dagarna tre, både inom och utom programmet och jag måste erkänna att åtminstone i fredags blev det mycket sent för min del… Som brukligt är anordnas en auktion med Sven Svensson objekt i samband med årsmötet. Fick med mig några besittningsmynt och två mycket snygga polletter till samlingen, vilket alltid är trevligt. Nedan visning av Svensson-objekten

Förutom de sedvanliga årsmötesaktiviteterna innehöll också helgen ett besök på Avesta myntmuseum. Jag har många, många gånger tänkt ta mig till Avesta men det har liksom aldrig blivit av. Besöket var alltså efterlängtat och Avesta Myntmuseum levde mer än väl upp till mina förväntningar. Tre timmars botanisering i samlingen var allt annat än långtråkigt. Naturligtvis är det plåtmynten som är huvudattraktion men utöver plåtmynten finns massor av intressanta mynt och polletter att beskåda. Visst har jag sett “luckfyllarna” på Statens Ekonomiska museum, men att se en 10 daler i hög kvalitet “live” var läckert. Plåtmyntväggen med 8 dalers mynt går inte heller den av för hackor.

Oj vilka snygga plåtar, tänker särskilt på plåten 1681 som åtminstone i mina ögon håller kvalitet 0. Besöket medförde också att flera andra rara plåtar, såväl till valörer som till myntorter för första gången kunde beskådas “live” av mig. Jag tänker bland annat på 3 och 5 dalers plåtarna samt Kengis-plåten, men även på valörerna från Wismar 1715. Jag skulle kunna hålla på länge och “rabbla upp” bra mynt i Avesta men nöjer mig med två till. Sveriges första kopparmynt 1/2 öret Säter 1624 och talern med Axel Oxenstiernas porträtt, båda i praktskick.

Trött av alla upplevelser “stöp jag i säng” i söndags och tänkte att nu får det vara nog med numismatik några veckor. Men bara efter en natts sömn slog det mig att om en dryg vecka är det dags för nästa evenemang, MISAB 14 + 15. Det är alltså hög tid att göra en djupdykning i katalogerna för att vaska fram det som kan vara intressant och köpvärt den 23 maj. Måste erkänna att mina preferenser ändrats något av alla intryck från årsmötet och en tänkbar “inköpslista” ser idag annorlunda ut än för bara någon vecka sedan! Vi får se hur långt den listan och plånboken räcker till på Sergel Plaza, men något ska förhoppningsvis kunna följa med hem och förgylla samlingen.


INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *