Sigtuna


Första gången jag besökte Sigtuna, platsen där de första svenska mynten präglades, var 1995. Ett jubileumsår då det svenska myntet firade tusen år (995-1995). Orsaken till besöket den gången var SNF´s årsmöte som lämpligt förlagts till Sigtuna, med en rad intressanta föredrag om den svenska myntningen. Minns särskilt ett föredrag av Brita Malmer där min syster (som är botaniker eller något liknande?) såg mycket stora likheter mellan Linnés systematiska uppdelning av växtriket och Malmers stampkedjor. Två helt olika vetenskaper som ändå hade tydliga beröringspunkter!

Tusen år med svensk myntning uppmärksammades också med en bok Myntningen i Sverige 995-1995 (NM XL). En bok som alla myntintresserade bör ha i sin bokhylla, en bok där hela den svenska mynthistorien på ett enkelt och pedagogiskt sätt beskrivs.

Helgens besök blev alltså ett litet 20 års jubileum från första gången sambon och jag var i Sigtuna, oj vad tiden går… Själv har jag däremellan besökt Sigtuna ett antal gånger, men det har alltid varit för olika konferenser och möjligheten att strosa runt i den gamla staden har alltid varit begränsad. Det lilla museumet där förutom våra första mynt även ett samtida provavslag i bly av ett Sigtunamynt (funnet vi utgrävningar 1990) finns att beskåda, har jag dock besökt ett par gånger, så det besöket slapp alltså sambon i helgen…

Ännu har det inte blivit någon “äkta” Olof Skötkonung penning i samlingen. Med “äkta” menar jag ett mynt från första perioden och med CRUX samt kungens namn läsbart, likt myntet på bokens omslag, men den kommer i sinom tid! Mer om Sigtuna-mynten kan du läsa i andra delen av den Svenska Mynthistorien (SMH) Vikingatiden ca 995-1030 författad av Brita Malmer.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

ps Du missar väl inte sommarens stora begivenhet vad gäller numismatik, myntmässan i Olofström nu på lördag den 18:e!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *