Degeberga marknad

För min del har det mer eller mindre varit stiltje på den numismatiska fronten den senaste månaden. Men så förra veckan blev det mycket numismatik. Förutom Olofströmsmässan hann jag också med att titta på två myntsamlingar. Den första skulle jag värdera, en äldre dam i västsverige hade ärvt en samling efter sin far. Tyvärr levde samlingen inte riktigt upp till den förhandsinformation jag fått och besöket blev därför kort. Den andra samlingen tillhörde en släkting. Jag har träffat släktingen vid en mängd tillfällen genom åren men mynt har aldrig kommit på tal. Så av en slump för något år sedan fick jag reda på att släktingen samlade mynt. Det visade sig att han samlat mynt relativt aktivt i över 50 år och hade en trevlig samling med svenska mynt från Johan III fram till dags dato. Hos släktingen blev det ett betydligt längre besök, vi satt och tittade på mynt och diskuterade dessa från tidig förmiddag till sen eftermiddag. Det finns mer att prata om så nästa gång jag åker söderöver ska vi återuppta diskussionerna!

När jag pratade med en samlare om att jag planerade åka till Olofström fick jag samtidigt tips om Degeberga antik- och samlarmarknad. En av de större samlarmarknaderna i Sverige och en marknad som anordnas samma helg som Olofströms-mässan. När familjen utanför Folkets Hus i Olofström, av SNF:s ordförande, fick intygat att det nästan aldrig finns några mynt till salu i Degeberga var dom villig att åka dit!

Degeberga marknad var gigantisk. Bara att snabbt “plöja” igenom marknaden och “scanna” vad som fanns till salu tog ett par timmar och eftersom en del säljare dessutom hade riktigt roliga saker på bordet blev det nästan en heldag på marknaden.

Förhandsinformationen stämde bra, antalet mynt på marknaden var lätt räknade och återfanns bara hos några få säljare. Totalt blev det ett tiotal köp under Skåne/ Blekinge-resan bland annat tre 1600-tals polletter, en i Degeberga och två i Olofström.

Om du nästa sommar inte riktigt vet vad du ska göra är “kombon” Olofström/ Degeberga klart att rekommendera. Lägger du dessutom till några extra hotellnätter hinner du också se stora delar av Skåne/Blekinge, avstånden mellan sevärdheterna är inte stora!

IMS >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.