Säkerhet…

Att ha mynten säkert förvarade är viktigt, inte minst under sommaren. Men vill man verkligen ha sin samling förvarad i ett bankfack, tillgängliga bara måndag till fredag 0900-1500 eller när nu banken väljer att ha öppet?

Med den ökade digitaliseringen ser jag inga problem med att ha samlingen säkert förvarad i bankfack. Fota av samlingen och ha den i dator/iphone/ipad så har du samlingen alltid tillgänglig även när du är på resande fot! Närhelst det dyker upp ett intressant objekt är det bara att ta fram de digitala bilderna och avgöra om du har det saluförda objektet eller om det håller bättre kvalitet än det du har.

I Olofström träffade jag en verklig specialsamlare, den störste på sitt område, som samlar på stampnivå inom sitt område. Han hade hela samlingen inlagd på datorn. Han plockade ut aktuella mynt från respektive handlare och jämförde dessa med sina egna i datorn. Alldeles utmärkt eftersom bilderna i datorn går att förstora upp till jätteformat, här missas inga krontyper eller “blad i kransen”. Om Olofströmsbesöket medförde några nya varianter till hans samling förtäljer dock inte historien.

Det var lite bakgrundsinformation till dagens inlägg om säkerhet. Visst är det bra att ha hela samlingen i datorn, men man ska vara medveten om tekniken alltid kan strula och en dator krascha. Det har hänt mig vid ett par tre tillfällen och det är lika förargligt varje gång. Visst går det att återskapa en kraschad hårddisk, men det kostar. Kanske priserna har sjunkit men när jag för ett antal år sedan kontaktade ett säkerhetsföretag med en hårddisk som pajat låg prisnivån på nästan tio lax… En kostnad jag inte var beredd att ta den gången.

Under semestern började min dator strula, den fungerar men känns inte stabil. Visst kan man försöka återställa den, men det har jag gjort förut, resultatet den gången blev en total-krasch där allt gick förlorat. Eftersom datorn har drygt tre år på nacken tog jag det säkra före det osäkra och investerade i en ny dator, vilken jag precis hämtat (livslängden på elektronik har klart minskat på senare tid). Denna gång har jag haft en moln-tjänst installerad samt även en extern hårddisk, byte av dator i morse gick mycket smidigt. Att den gamla datorn fortfarande är kontaktbar underlättade också övergången. Visst är det lite strul med alla lösenord som funnits i den gamla datorn, men så sakteliga börjar jag få koll på dessa också!

Använder du också datorn som en viktigt redskap i ditt samlande, jag tror att de flesta gör det idag. Se alltid till att du har den viktigaste informationen i tryggt förvar externt! Det är aldrig roligt när bild-banker, förteckningar, påbörjade manusskrift med mera försvinner och kanske åratal av arbetet helt går förlorat… Molntjänster tycker jag är att föredra, för det är inte bara datorn som kan krascha. Vid ett inbrott eller vid en brand kan både dator och extern hårddisk gå förlorade…

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *