2 taler 1674 Bremen-Verden (SB10)

Det är inte alltid nödvändigt att söka sig till de etablerade myntauktionerna för att hitta sällsynta mynt. I går såldes ett riktigt bra mynt av Hallands auktionsverk, se rubriken. Slutpriset på myntet blev mäktiga 425.000 kronor + inropsavgift, alltså ett totalpris på över en halv miljon. Myntet hade lämnats in som en taler, men då myntet kontrollvägdes visade det sig att talern hade dubbla vikten!


För ett antal år sedan hade det troligen varit ett riktigt riskprojekt att sälja ett såpass dyrt mynt utanför de mer specialiserade firmorna. Tyvärr vet jag inte utropspriset, men det var säkert bara en bråkdel av slutpriset! Idag med internet och snabb kommunikation sprider sig snabbt ryktet och åtminstone två budgivare som var beredda att slanta upp en halv miljon fanns alltså på plats.

Har hört liknande historier tidigare. För ett antal år sedan innan internet var riktigt etablerat? såldes en bra samling av en mindre auktionsfirma i södra Sverige. Auktionen annonserades bara i lokaltidningen. De “få” som kände till auktionen åkte dit med stora förhoppningar om fördelaktiga köpmöjligheter. Väl på plats visade det sig att halva myntsverige fanns i lokalen och att slutpriserna blev högst normala…

Det är bara att gratulera både säljare och köpare i Halmstad till tvåtalern som dessutom representerar typen i SB-boken.

För den som inte beställt katalogen till MISAB 16 finns nu pdf-varianten att ladda ner och inom kort finns säkert auktionen också upplagd på Numisbids.

Får tillönska alla en riktigt bra helg!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *