MISAB 16: Slut

Då var MISAB 16 avslutad. Ännu en succé för myntsamlarnas eget auktionsbolag! Om jag inte tar helt fel så blev det idag omsättningsrekord. Slutpriserna lär ha hamnat på dryga åtta miljoner, bra jobbat Dan med flera! Dagens auktion blev en maratontillställning med start 09:30 och avslut strax efter 18:00 med avbrott endast för lunch och fika. Trevligt att MISAB bjuder på lunch, det är både generöst och smidigt. Vid auktion 13 hade jag och några kollegor bokat bord på en närbelägen krog och det blev riktigt stressigt att hinna tillbaks i tid. Om nu auktionen höll på i nio timmar blev det för min del ett 14-timmars pass restiden inräknad… och för många andra en betydligt längre dag.

Jag gillar MISABs format med auktion fredag till lördag. Problemet är att formatet inte riktigt räcker till nu när MISAB stadigt växer och inflödet av mynt förefaller vara konstant högt. Kanske är det, vilket det också ryktades om idag, dags att återinföra auktion lördag till söndag. På så sätt skulle auktionen kunna spridas ut på två heldagar, mot idag då det blir 1 1/2 (eller kanske bara 1 1/4) dag till förfogande. Ett alternativ skulle kunna vara att anordna tre ordinarie auktioner per år, men vet inte om det skulle vara bra. Oavsett framtida auktionsformat är det är dock klart att MISAB 17 kommer äga rum på Sheraton Hotell i Stockholm, då Segel Plaza ska renoveras. Förhoppningvis rymmer auktionssalen på Sheraton fler personer än Sergel Plaza, det hade behövts idag!

Om det var mycket folk i fredags så var det “knök-fullt” igår. Flera extrabord och stolar fick plockas in för att alla besökare skulle få sittplats. Både prisbild och besöksantal är alltså på rekordnivå just nu och detta trots stenhård konkurrens från “internet” där hela världens auktionsutbud är tillgängligt och där auktionsavslut på spännande objekt i princip sker dagligen.

Hur gick det då för mig? Jag fick med mig en handfull objekt till den egna samlingen vilket jag är helt nöjd med. Visst fanns planer på betydligt mer men man får vara nöjd med att det blir något alls. Roligt var att jag denna gång var med i budgivningen på riktigt många objekt. Tyvärr som underbidder lite för många gånger. Visst kan man “ångra” att man blir underbidder när man sitter på tåget hem och går igenom katalogen. Kanske skulle man sträckt sig lite till? Att vara underbidder är dock en knepig situation att analysera. Man är nära ett köp men kanske samtidigt långt ifrån detsamma. Klart är i alla fall att vara underbidder inte säger något om eventuellt slutpris även om man kan tro det. Att var underbidder är bara en bekräftelse på att det bara är två budgivare kvar, men om den andres limit vet du inget…

Jag tänker inte gå närmare in på auktionsresultatet, mer än att provmynt gick mycket bra och det var många R och fina provinienser på nästa allt som såldes. Lite extra roligt var att jag hade några inköpsuppdrag på dessa provmynt och så att säga fick känna på hetluften lite… Att tillsammans med en amerikan, ett “par norrmän” representerade av en svensk mynthandlare och flera svenska samlare vara med i rikigt långa och tuffa budgivningar. Tror att det som mest var sju spadar i luften på en budgivning som “jag vann”… Vilket är långt ifrån de “budstrider” jag normalt deltar i.

Hela den preliminära slutprislistan ligger ute på MISAB.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *