200 kronors sedel!

Idag släppte Riksbanken de första fyra sedlarna; 20, 50, 200 och 1000 kronor. Nästa år kommer ytterligare två; 100 och 500 kronor.

Jag samlar varken moderna mynt eller sedlar men tycker ändå att detta är en stor dag. En över tusenårig tradition med svensk valuta lever vidare! Får citera dottern “mynt är sådant som Pappa samlar, pengar är sådan som jag handlar för”- Vilket jag tycker är en bra beskrivning och där det antyds att det jag samlar ska vara gammalt!

Riksbanken har under september haft utställningar runt om i landet där de nya sedlarna presenterats. Idag på releasedagen hade dessa utställningar samlats på Riksbanken där det också gick att växla till sig en helt ny valör i den svenska sedel serien, 200 kronor! Eftersom jag hade ett ärende bara ett stenkast från banken passade jag på att införskaffa en ny sedel. Enligt vakterna hade det varit en strid ström av intressenter hela dagen, kanske en och annan ny numismatiker föddes idag? Vid fem-tiden när jag kom till banken var det bara en kort kö och efter fem-minuters köande kunde jag växla till mig en 200 kronors sedel och sedan kila vidare till tåget.

Eftersom sedlarna släpps idag och är giltiga från idag skulle man kunna kalla det en FDC-sedel… Lite roligt med inväxlingen är att Riksbanken bara accepterade kontanter vid växling av den nya 200 kronors sedeln. Bankkort, Swish etc. var inte välkommet trots Riksbankens vision om det kontantlösa samhället… Lite tråkigt är att sedlarna som Riksbanken idag växlade ut inte hade låga nummer som ett bevis för att dessa sedlar var de första som släpptes i omlopp. På “växlingskontoret” hade växlarna bara buntar med sedlar som räknades upp. Min första sedel håller därför bara kvalitet 01/0 trots att den är garanterat helt ocirkulerad. Tycker gott och väl att man kunde kostat på de första sedlarna en liten plastficka och kanske en lämplig folder att förvara sedeln i…

IMS >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *