Storleken på mynt och sedlar

Fick en fråga om storleken på de nya sedlarna. På den bild av sedelserien som jag hade på bloggen för några dagar sedan såg alla sedlar lika stora ut. Naturligtvis har sedlarna olika format, inte minst för att underlätta för synskadade men också för att olika valörer inte ska kunna sammanblandas vid växling etc. Här kommer en bild från Riksbanken som tydlig visar på skillnaderna.

På Riksbankens hemsida finns mängder med bra information om utbytet av vår sedel- och myntserie. Vill du läsa mer om orsaken till utbytet, säkerhetsdetaljer och motiven rekommenderas att du surfar in på bankens hemsida! Där kan du också se tidtabeller när övriga mynt och sedlar planeras att släppas och när de gamla sedlarna och mynten upphör att vara lagligt betalningsmedel.

Bifogar också en bild från ett tidigare blogginlägg där storleks-skillnaden på de nya och gamla mynten åskådliggörs. Tiokronan är inte med på bilden av den enkla anledningen att den nuvarande tian kommer att finnas kvar ett antal år till.

Trevlig helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *