Förfalskningar i Morfars samling? (10)

En fråga jag ofta får när det gäller gamla mynt, är dessa äkta?
Svaret blir i över 99 procent av fallen, “min bedömning är att myntet är äkta”. Visst finns det förfalskningar och kopior på marknaden, men dessa är lyckligtvis relativt sällsynt förekommande. Av de mynt jag med en enkel bild bedömt som falska har nästa alla varit plåtmynt. Plåtmynten är spektakulära och har kopierats i många år och ett stort antal finns på marknaden.

Vad gäller morfars samling som kanske samlats ihop för över 50 år sedan och som består av förutom dåtidens växelmynt, ofta några äldre svenska mynt som gått i arv i flera generationer förekommer det i princip aldrig några förfalskningar. Undantaget är då det “svåra” plåtmyntet som troligen morfar köpt på någon bondauktion eller en loppis i svunnen tid.

Svenska mynt (plåtmynten undantaget) har klarat sig relativt bra från förfalskningar. Vi är dock inte helt förskonade från dessa avarter. Det förekommer ett antal olika förfalskningar på marknaden, varav några nytillverkade avbildas ovan. Oftast är det mynt som har ett lite större samlarvärde som förfalskas. Jag skulle här kunna lista de förfalskningar jag känner till, men väljer istället att hänvisa till Svenska Numismatiska Föreningens (SNF) hemsida, där ett stort antal av de kända förfalskningarna finns upptagna och avbildade.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *