Tumba Bruk

Idag var inte vädret med oss semesterfirare. För egen del blev det att lämna kusten för ett besök i huvudstaden. En alldeles perfekt dag att åka bil och bilen blev dessutom rejält avspolad! På vägen hem passerade jag skylten till Tumba Bruksmuseum, en filial till Sveriges Ekonomiska Museum. Har passerat denna skylt ett otal antal gånger men aldrig svängt av. Idag blev det ett undantag och lyckligtvis var museumet öppet! Visserligen kom jag dit 20 minuter före stängning men den tiden räckte för att gå igenom utställningen.
Ett rum fokuserade på den nya sedelserien, tror att det är samma utställning som vandrat runt i landet och som avslutades på Riksbanken i samband med att de första nya sedlarna släpptes 1 oktober förra året.

Den andra salen var ur ett numismatisk perspektiv mer intressant och fokuserade på de år som svenska sedlar givits ut. En del riktiga sällsyntheter fanns att beskåda och även lite vikingatida bitsilver och en trevlig plåt från 1655. Mest spännande på Tumba var dock papperstillverkningen. Visserligen hade den stängt för dagen men i visningshallen fanns mycket intressant att titta på.
Granne med Tumba bruksmuseum ligger Cranes, dvs platsen där de svenska sedlarna trycks. Någon bild på denna byggnad blir det dock inte eftersom det rådde foto-förbud kring detta skyddsobjekt. Men jag kan tänka mig att sedelpressarna just nu går för högtryck och “sprutar” ut de 100 och 500 kronors sedlar som ska lanseras till hösten.

Sammantaget ett kort men trevligt besök, där förutom museumet den gamla bruksmiljön var klart sevärd. Om jag ska sätta betyg på museumet blir det “värt ett besök” med snudd på “värd en omväg”. Dock inte högsta betyg “värt en egen resa”.

Nu får jag sluta blogga och kila ner till närköpet och hämta ett mynt som kom med REK idag. Ett mycket spännande mynt som säkert kan rendera i någon form av artikel här eller i något annat forum.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *