Blåst på internet?

Visst går det att köpa många roliga saker på internet, men se samtidigt upp så att du inte blir lurad. Jag har köpt mynt på nätet i nästan 20 år och varit med om både det ena och andra.

Vet att jag för säkert 10-15 år sedan gjorde två köp jag ångrar. Dels saknade jag ett antikt grekiskt mynt i samlingen och köpte därför ett sådant av en säljare som såg seriös ut, tror jag betalde en femhundring. Vid ungefär samma tidpunkt köpte jag ytterligare ett mynt i samma prisklass vad det var för mynt har jag glömt. Några år senare förstod jag att den grekiska myntet var en kopia. Hade mina aningar redan från början, men på grund av okunskap om grekiska mynt tog jag det som äkta. Det andra myntet köpte jag av en “bedragare” som aldrig skickade det utlovade myntet. Minns också att det var flera samlare som blev blåsta av samma person… Att bli blåst på en femhundring är alltid surt, men bedragaren har jag i princip glömt. Förfalskningen har jag i färskt minne trots att den åkte i metallskroten för 5-10 år sedan. Det är det som jag tycker är den stora faran med förfalskningar, dom svider betydligt mer än en ren blåsning, och kan faktiskt sätta ärr i det fortsatta samlandet. För min del har det inte blivit några fler antika grekiska mynt… Vi måste alla som intresserar oss för mynt motverka handel med kopior och förfalskningar.

Köper du på nätet, kolla säljarens omdömmen. Dom säger ganska mycket om säljaren. Ska du in på för dig helt nya områden av mynt. Läs gärna på lite innan du köper något, så kanske du slipper bli besviken. Köper du något som inte är äkta, reklamera direkt!

Detta inlägg skrevs mot bakgrund av att jag för en tid sedan köpte en riktig svårt mynt som skulle skickas med REK, myntet dröjde och vid kontakt med köparen visade det sig att hen hade skickat myntet som ett vanligt brev. Misstänkte att jag blivit blåst, men så var lyckligtvis inte fallet. Det var brevbäraren som hade slarvat och när grannen kom hem från semestern och gick igenom sin post hamnade myntet rätt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *