Sommaren 2016!

Sista semesterdagen…Då var en månads semester avverkad, en riktigt skön och avkopplande sådan! Hade små ambitioner när det gällde numismatik semestern 2016. Redan på ett tidigt bestämde jag mig för att inte återupprepa förra årets besök i Olofström, eftersom mässan tidsmässigt inte riktigt passade mig. Som bekant är Olofströms-mässan det mest spännande som händer under sommaren, eller?
Jag brukar lovorda internet och gör det återigen. Internet är en guldgruva för numismatiken och utan www vet jag inte hur det hade stått till med numismatiken och myntsamlandet i stort. Många har de 10-20 senaste åren fått upp ögonen för numismatik och många har också tagit upp ett gammalt intresse. Varför? jo allt är tillgängligt idag på nätet (7:24) och kommer samlandet igång om än i liten skala är de inte osannolikt att det ökar och senare genererar besök på mässor, auktioner och hos mynthandlare.

För egen del har jag tagit ta en paus i samlandet. Bloggen och Twitter har jag hållt igång företrädesvis genom olika små inlägg som jag skrev redan före midsommar (Morfars myntsamling, Länktips, Dagens mynt etc.) och som nu bara var att lägga ut, vilket är smidigt via Twitter.

Trots semester har jag några gånger i veckan besökt olika utländska auktionersiter, några handelsplatser och naturligtvis Ebay/Tradera. Måste säga att alla dessa siter levererar och har haft ett mycket gott utbud av mynt under sommaren, det blev för min del flera riktigt roliga objekt till samlingen. Återkommer säkert i någon form till åtminstone två av dessa!

Sommarplågan som även jag drabbts av (inte personligen men via barnen) är PokémonGO. Vi har nog alla sett barn men även vuxna som sprungit runt och jagat Pokémon med sin smartphones. På bara några veckor hade PokémonGO blivit den mest nedladdade och aktivt använda appen, worldwide. Många gamla internet-rekord suddades ut på bara några dagar. Tycker vi ska tänka till lite, inte för att vi ska bräcka PokémonGO. Men vad kan vi myntsamlare göra för att öka intresset för mynt och numismatik? Med rätt marknadsföring/ idé når saker idag blixtsnabbt ut via cyberrymden. Många procent av världens befolkning visste på en vecka vad PokémonGO var för något och en icke obetydlig andel av dessa var dessutom frälsta användare av appen. Vad skulle vi kunna göra för att 0.05 procent av Sveriges befolkning (5000 personer) gärna många yngre fick upp intresset för numismatik?

Vad gäller sommaren har den varit riktigt bra för min del. Vädermässigt tror jag det är en av de bästa somrarna på hela 2000-talet? Kanske inte rekordvärme (men vem vill ha det?) utan ett alldeles lagom sommarväder, i princip helt regnfritt, himlen har varit klarblå och temperaturen klart behaglig. Någon utlandssemester blev det inte i år, får ta igen det när höststormarna drar igång, men vem behöver utlandssemester i sommarsverige?

Tack vare den fina sommaren blev det rekord i utomhusaktiviteter. Det har också blivit ovanligt många mil längs vägarna denna sommar och då inte med bilen utan till fots iklädd löpardojor! Får se vad det kan mynna ut i framöver…

Hoppas att du också har haft en riktigt bra sommar och då syftar jag inte på numismatik utan på allt annat som hör sommaren till! Nu är det snart höst… och den riktiga myntsäsongen drar i gång! Först ut är som vanligt MISAB:s septemberauktion och redan inom någon vecka bör katalogen dimpa ned i en brevlåda nära dig! Om inte, är det hög tid att beställa den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *