MISAB20 – gillar jag!

Då var det dags för ett litet jubileum. MISAB auktion 20 den 10 september. Som rubriken antyder gillar jag MISAB, men i detta inlägg kommer jag att fokusera på objekt som jag gillar. Nu kanske inte min samlarbudget tillåter köp av det jag gillar, men dessa får ändå vara med. Om jag får tid och lust återkommer jag senare med lite tankar kring alla de toppobjekt som kommer att säljas på jubileumsauktionen.

Min samling grekiska mynt är klart begränsad, kanske kan det bli bud på något av alla trevliga mynt som kommer från Tingströms typsamling. Ett tidigt grekiskt mynt skulle passa mycket bra i samlingen! jag får fram till auktionen läsa på lite extra om dessa klassiker.

Polletter ligger mig varmt om hjärtat, två utrop sticker ut, Svappavara och Förbundshären. Tror aldrig jag sett denna typ, ”en stigh khål” från Svappavara till salu tidigare, tror inte ens att jag läst om denna pollett… Förbundshären polletterna är riktigt svåra och mycket sällan utbjudna. Att 3-4 polletter kommit ut på marknaden de senaste åren får nog ses som en tillfällighet. Kring den nu utbjudna polletten har jag en liten historia. När SNF fick en del-leverans av Svensson objekt från KMK anlände en “flyttkartong” med polletter till kansliet. Det rörde sig om tusentals polletter nedlagda i anonyma påsar. På skoj plockade jag upp en påse för att se vad Svenssons samling kunde innehålla. I den första påsen låg den pollett som nu säljs på MISAB! Vid samma tillfälle tittade vi i ytterligare några påsar, var alla polletter från 1600-talet? Nej, dessa påsar innehöll “bara” betydligt yngre mässingspolletter och plåtbleck med instansade siffror (se även SNT 2-2011). Kanske är det dags att äntligen förgylla samlingen med den äldsta kända svenska polletten!

De svenska mynten är som vanligt i majoritet på MISAB. Här skulle jag kunna skriva om många favoriter men stannar vid en handfull utrop.

* Fyrkarna 1681 och 1691. Riktigt svåra mynt som trots sin låga kvalitet troligen är köpvärda. Stora mängder Johan III mynt förefaller ha hittats i Baltikum de senaste årtiondena, dessa båda år verkar dock oftast lysa med sin frånvaro och få exemplar har kommit fram?

* Sigismund 4 penningar Reval 1597, en typ som det säkert är 100 år sedan senaste försäljningen. Många R och XR beteckningar i SB-boken borde revideras. Men här borde SB-bokens XR fortfarande vara motiverat.

* 1/2 öre 1625 en av de riktigt stora kopparrariteterna. Titta bara på tidigare ägarled som säger det mesta: Cavalli, Svensson och Ekström. För storsamlare som vill ha typen i samlingen är det detta exemplar som gäller, något annat lär inte finnas tillgängligt. Om myntet är präglat i Säter eller Stockholm är oklart, jag håller på det senare, av vem och var stamparna är graverade är en annan fråga.

* Det trevliga mynttypen 1 öre klipping från Arboga saknas i många kopparmynts-samlingar. Nils Lindbergs exemplar blev osåld för låga 30 tkr på förra auktionen. Nu är utropspriset nedsatt till 20 tkr (rena mellandagsrean!) och det skulle förvåna mig om myntet inte blev sålt och då för betydligt mer än 30 tkr!

* 2 öret 1669 är ett relativt svårt mynt som värderas högre än övriga ”normala” tvåöringar Carl XI. Vet inte när jag senast såg detta år till salu. Utropspriset känns mycket fördelaktigt.

Vad gäller det samlade utropspriset på MISAB20 ska det enligt uppgift vara rekordhögt. Om det också blir omsättningsrekord återstår att se, men jag vågar nog sätta en ”peng” på att så blir fallet!

#MISAB20
Myntauktioner i Sverige AB >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *