MISAB20 – förarbete

Har ägnat några timmar i kväll åt katalogen. Den vanliga proceduren, först gå igenom och pricka för det som kan vara av intresse, vilket gjorts tidigare. Det finns mycket som är spännande men många objekt har en prislapp som överstiger min budget för MISAB20. Dessa objekt är det alltså bara att “sukta” efter… Trots att många objekt försvinner redan på det här stadiet blir det många markeringar kvar! Åtminstone ett femtiotal objekt har fått en “liten” markering” och dessa har jag ägnat kvällen åt.

De antika grekiska mynten är intressanta, har säkert ägnat tre-kvart på att googla på de fem markeringar som fanns i katalogen.
För polletter och svenska mynt är det enklare. Här finns kunskapen på hemmaplan i form av böcker i bokhyllan, bilder på samlingen i datorn och en hel del i huvudet!
Frågorna är många finns typen/ varianten i samlingen? Hur ser kvaliteten ut på det objekt som bjuds ut på MISAB i förhållande till exemplaret i samlingen? I min samling finns en del objekt i relativt låg kvalitet, objekt som med fördel skulle kunna bytas ut mot ett bättre dito! Jag har inte jättehöga krav på kvalitet även om nollor alltid är roliga att ha i samlingen, runt 1+ är lagom för mig, även lägre är helt OK för mig om slitningen är jämn och utpräglingen bra.
Naturligtvis faller en hel del mynt bort, men det blir ändå en hel del kvar och ett besök på Sheraton den tionde känns klart motiverat. Brukar även lägga några förhandsbud via Numisbids. För MISAB 20 kan det bli aktuellt för fredagens mynt och de tidigaste respektive senaste på lördagen eftersom “närvaro” inte kan garanteras…
När listan “av intresse” har utmejslats och prioriteringarna gjorts börjar arbetet med att sätta ungefärliga limitar, det jobbet är bara halvklart (hög prioritet = hög limit och så vidare). Det går fort på en auktion och det är alltid bra att på förhand grovt bestämt hur långt man ska sträcka sig. Utan en prisidé kan det lätt springa iväg under en hetsig budgivning! Vilket det i och för sig kan göra ändå om myntet är tillräckligt lockande.

En annan prioritering som måste göras är om budgeten ska konsumeras tidigt eller om man ska ha “is i magen” och våga satsa på sena objekt? För ett par år sedan hade jag siktat in mig på flera 1800-tals mynt, vilket resulterade i att spaden åkte ned relativt tidigt på intressanta mynt från 15-16-hundratal. Nu visade det sig att jag inte var ensam om att ha markerat 1800-tals mynt i katalogen och trots “hård budgivning” gick jag lottlös hem… När jag under hemresan gick igenom slutpriserna konstaterade jag att de tidiga mynten gått riktigt billigt… Troligen hade jag den gången tänkt fel. Det går visserligen aldrig att förutspå hur en auktion utvecklas och därför ska man nog, om möjligt, vara öppen för köp under hela auktionen även om budgeten riskerar att spräckas tidigt. Att åka hem lottlös är som bekant aldrig roligt…

En annan sak jag också lärt mig är att vissa mynt kan falla igenom och av ofta oförklarliga skäl klubbas för utropspris eller helt sonika bli utan bud. Några relativt dyra mynt finns därför också markerade. Köpvärda vid pris runt utrop. Men här finns det fällor… några gånger har jag impulslyft spaden när ett objekt (som jag inte på förhand har funderat på) hållit på att bli osålt eller klubbas allt för “billigt”, “den riksdalern hade jag inte haft en tanke på, den skulle bli på tok för dyr, men för det priset skulle den passa mycket bra in i samlingen!” Men det är lite av ett lotteri att inte vara påläst och impulsköpa. I efterhand har det någon gång visat sig att det fanns en orsak till att myntet gick billigt… andra gånger har jag varit mycket nöjd när jag summerat auktionen!

Lycka till med ditt eget förarbete inför MISAB20! Den som gjort läxan ordentligt kommer säker också att åka hem nöjd nästa helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *