Norrköping 2016 + 2 daler 1544

Mässan i Norrköping blev som vanligt en mycket lyckad tillställning. Det var riktigt trångt i Stallet efter öppning av mässan (10:00) och det höll i sig till tidig eftermiddag. Timmen före stängning var det dock ganska glest med besökare.

Under mässan passade jag på att göra mig av med några dubbletter och tillförde samtidigt samlingen flera nya mynt! Som vanligt gjordes de bästa köpen sent på dagen, när den värsta köp-rushen lagt sig och det i lugn och ro går att inventera säljarnas lager. Jag är klart nöjd med mässan och det var arrangören också. Tyvärr glömde jag fråga om besöksantalet, men den var måste ha varit hög, rekord?

Enligt min Agenda var detta den sista (svenska) myntmässan 2016 men det ryktades i Norrköping om ännu en mässa, om den blir verklighet återkommer jag naturligtvis om detta. Annars är nästa mässa den i Sigtuna som brukar gå av stapeln sista lördagen i januari. Tyckte mig också höra att MISABs tredje internet-auktion är “nära förestående”, trevligt!
Efter att första halvan av helgen ägnats åt mynt blir det nu en myntfri avslutning, förutom kanske ett “coin-of-the-day-inlägg” på Twitter i morgon…

För några veckor sedan Twittrade jag om ett mynt som skulle säljas på en firma i Schweiz, auktionsdatum om två veckor. Ett mynt som jag aldrig sett förut eller ens hört talas om, en 2 daler Svartsjö 1544, utropspris 10.000CHF (cirka 87.500SEK). Vikten stämmer bra, ungefär dubbla daler vikten eller 56,88 gram.

Jag är ingen expert på Gustav Vasas mynt men av bilden kan inte jag säga annat än att myntet förefaller samtida? Kanske ett mynt präglat till något speciellt tillfälle? Jag har alltså ingen kunskap om det kan röra sig om en nytt typmynt/ nominal som nu dykt upp och inte finns noterad tidigare. Hur-som-helst måste det betecknas som en första klassens sensation, kanske “för bra för att vara sant”?

Hade planer på att skriva ett inlägg om detta mynt men när jag skulle kopiera bilden konstaterar jag att myntet nu är “WITHDRAWN” alltså återtaget från försäljning. Orsaken känner jag inte till och den framgår inte heller på auktionsfirmans hemsida, det blir alltså ingen försäljning om två veckor… Om den uteblivna försäljningen beror på att myntet inte bedömts äkta, olovligt har kommit ut till försäljning eller om säljaren/auktionsfirman insett att detta är en sensation som bör få mer uppmärksamhet innan försäljning och att utropspriset var för lågt satt, vet jag alltså inte. Vet du mer får du gärna informera mig.
Men bara tanken på att en tvådaler först efter 472 år skulle upptäckas är svindlande!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *