Skånepolletter!

Nu finns äntligen den helt nyutkomna boken om Skånepolletter att köpa. Boken som är författat av Bernt Thelin och Magnus Wijk släpptes dagarna före jul men det är först nu jag hittat vart boken kan köpas. Annons ligger på Svenska Pollettföreningens hemsida.
Jag har ännu inte införskaffat boken men såg ett manuskrift förra året och det såg riktigt bra ut. Jag tycker att det är riktigt roligt att polletterna återigen börjar få lite uppmärksamhet. De tidiga referensverken av Stiernstedt och Snolisky börjar som bekant få några år på nacken och det har hänt mycket sedan dessa böcker i ämnet släpptes. Några få böcker har kommit efter dessa standardverk och där bör bl.a. häftet Militärpolletter nämnas. Trevligt att formatet på den nya boken och för all del också omslaget går i stil med boken Stockholmspolletter som kom för några år sedan. Det blir en fin liten serie att ha i bokhyllan, en serie som snart kanske också kan kompletteras med den bok om Göteborgspolletter som är under framtagande. Kanske kan också dessa böcker inspirerar andra författare att skriva om deras landskaps polletter och på sikt har vi förhoppningsvis en heltäckande bild av alla de polletter som sedan 1600-talet har använts i vårt avlånga land.
Polletterna var under många år styvmoderligt behandlade av oss numismatiker. Svenska Pollettföreningen tillsammans med ett antal bättre auktionsförsäljningar de senaste åren och som “grädde på moset” några böcker i ämnet har verkligen återigen satt polletterna på den numismatiska kartan! Något som Ingemars Myntsida uppskattar.

Naturligtvis återkommer jag med en liten “recension” av boken så snart jag har införskaffat ett exemplar och hunnit bläddra igenom detsamma.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *