Sammlung Ottar Ertzeid

Tyvärr blev det ingen myntmässa för min del idag. Hade kanske hunnit men besöket hade blivit för kort, ska man åka på mässa bör man ha några timmar till sitt förfogande. Men man ska inte “gråta över spilld mjölk”. Inom kort säljer Künker Ottar Ertzeids imponerande samling svenska besittningsmynt och då finns åter möjlighet att köpa objekt till samlingen.

Sammantaget är Ertzeids samling en samling utöver det vanliga. Vilket vi var många som misstänkte eller förstod. Under senare år har det varit hård konkurrensen om svenska mynt, både rikssvenska och besittningsmynt. Särskilt de lite svårare mynten av lägre valör har princip varit omöjliga att förvärva. Jag har varit med och bjudit på många besittningsmynt som varit till salu. Många av de mynt som säljs av Künker har tidigare sålts av MISAB eller SNF och då har det mesta och bästa blivit sålt till Norge… Nu bjuds alltså vi som intresserar oss för besittningar på en “andra chans”. Det finns väl åtminstone en handfull mynt som jag tänker att slåss för ordentligt och många andra jag tänker lägga bud på. Künker katalogen har varit kvällslektyr och för den del också reselektyr den senaste veckan, många anteckningar har gjorts i katalogen och många slagningar har det blivit i referensverk och MISAB kataloger.
Samlingen är imponerande och jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den eller vilka objekt som ska nämnas här. Bäst gör du i att själv titta i katalogen. Konstaterar exempelvis att samlingen innehåller ett hundratal guldmynt i prisklasser från 250 till 25000 EUR. Har inte räknat alla XR och R som finns med men det är många, åtminstone om man ska ta boken Sveriges Besittningsmynt (SB-boken) som referens, vilket Künker gör. Nu kanske det blir lite för många XR/R på mynt från särskilt Reval, Riga, Livland och Elbing. Sedan muren föll har mängder med mynt kommit ut på marknaden. SB boken skulle behöva en uppföljare som tog hänsyn till både det utbud som finns idag och den prisutveckling många av mynten haft sedan boken kom ut för 37 år sedan.
Ett mynt som 1 1/2 shillingen Riga 1623 är betecknad med R i SB-boken men bara antalet försäljningar på eBay de senaste åren sänker svårighetsgraden betydlig och inte ens ett S tycker jag är befogat i dagsläget. Inser att jag för tio år sedan betalade alldeles för mycket för mitt exemplar. Oavsett XR/R/S-beteckningar kan naturligtvis den som kan sina besittningsmynt och “gjort läxan ordentligt” troligen göra riktigt bra köp. För visst är många helt omärkta mynt i katalogen riktigt svåra! Summa-sumarum en riktigt bra auktion som jag säkert får anledning att återkomma till lite senare.

Enligt uppgift kommer Ottar Ertzeids svenska samling att säljas av MISAB. Tror också att den norska och danska delen redan har sålts i Norge? Alltså en riktigt stor samling då jag misstänker att de svenska, norska och danska delarna är minst lika imponerande som den nu aktuella med besittningsmynt.
Künker har också presenterar en trevlig “film” om svenska besittningar och mynten från Samling Ottar Ertzeid på YouTube. Ett bra initiativ som säker kan öka intresset för dessa historiskt mycket intressanta mynt även utanför myntsamlarkretsar. YouTube kanske är något även för svenska firmor!?! Künker får naturligtvis mycket “gratisreklam” när dessa videosnuttar sprids och delas vidare på Twitter, Facebook eller varför inte som här på en Myntblogg!

INGEMAR MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *